Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija napetosti

Apel Južne Koreje Amerikancima: "Bilo kakav rat sa Sjevernom Korejom može postati samo nuklearni rat"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in primio je u ponedjeljak viskog američkog vojnog dužnosnika i apelirao da se spriječi rat u vrijeme kada eskalira verbalni sukob između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Mora postojati diplomatsko rješenje za krizu, rekao je Moon generalu Josephu Dunfordu koji se suglasio da je diplomacija američki prioritet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Međutim, vojne opcije se pripremaju u slučaju da sankcije uvedene protiv Pyongyanga ne daju rezultata.

"Bilo kakav rat može postati samo nuklearni rat", upozorio je u ponedjeljak režim u Pyongyangu.

Istoga dana kinesko ministarstvo trgovine zabranilo je uvoz iz Sjeverne Koreje, čime je Peking, inače sjevernokorejski saveznik, učinio dodatni pritisak na Sjevernu Koreju kojoj je UN uveo nove sankcije početkom kolovoza.

Sankcije su odgovor međunarodne zajednice na niz raketnih pokusa i jačanje ratne retorike službenog Pyongyanga.

Sjeverna Koreja je najavila da će do sredine kolovoza napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstaviti ga svome vođi Kim Jong Unu koji će odlučiti o daljnjim koracima.

To je pridonijelo nastavku eskalacije napetosti između Pyngyjanga i Washingtona pošto je američki predsjednik Trump upozorio Sjevernu Koreju prošli tjedan da će se suočiti s "vatrom i bijesom" ako ne prestane prijetiti SAD-u.

SAD ima 28.500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Moon je pokušao smiriti napetosti i rekao savjetnicima na današnjem sastanku: "Naš je prioritet nacionalni interes Južne Koreje, a naš je nacionalni interes mir. Uvjeren sam da će SAD odgovoriti na sadašnje stanje mirno i odgovorno u skladu sa smjerom naše politike".

Korejski rat 1950-1953. "odnio je više od milijun života, gradove ostavio u ruševinama i završio podjelom poluotoka", rekao je Moon.

Pozvao je Sjevernu Koreju "da odmah prekine sve provokacije i neprijateljsku retoriku umjesto da dodatno pogoršava stanje".

General Dunford, predsjednik američkog združenog stožera, rekao je da je američki prioritet podržati diplomatske i gospodarske sankcije protiv Sjevera, ali vojne se opcije pripremaju.

"Kao vojni zapovjednik, moram se skrbiti da predsjednik ima održive vojne opcije u slučaju neuspjeha diplomatskog i vojnog pritiska", rekao je Dunford. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene