Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji UN-ov glavni tajnik smatra da je jedino Blair bio u mogućnosti odgovoriti Georgea W. Busha od intervencije u Iraku.


Bivši britanski premijer Tony Blair jedini je mogao navesti američkoga predsjednika Georgea W. Busha da se predomisli u pogledu napada na Irak 2003., rekao je bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u razgovoru za Times.

Annan procjenjuje da je Blair mogao navesti Busha da se predomisli "zahvaljujući njihovim posebnim odnosima kao i činjenici... da je Velika Britanija bila jedina velesila koja se s njim udružila".

Vezani članci Muškarac i žena sa zaštitnom maskom u Iraku Još jedna zemlja bilježi crni rekord: Broj oboljelih raste bez obzira na nova ograničenja Slika nije dostupna SAD: Kongres donio zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu

>> Nadbiskup Tutu: Blairu i Bushu treba suditi za Irak

Tadašnji glavni tajnik UN-a dodao je kako se često pitao što bi se dogodilo da je Tony Blair rekao Georgeu Bushu: ovdje se naši putovi rastaju, sada se sam snalazi. "Doista mislim da je Blair mogao spriječiti rat", dodao je Annan.

Invazija na Irak 2003. prerasla je u osmogodišnji rat u kojemu je poginulo više od 100 tisuća civila. Kofi Annan intervju je dao u povodu izlaska njegove knjige "Intervencije - žviot u ratu i u miru". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook