Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postotak Amerikanaca koji žele postrožiti zakone o držanju oružja je porastao nakon najnovijeg masakra u Connecticutu u kojem je ubijeno 20 djece, pokazuju rezultati ankete Reutersa i Ipsosa objavljeni u ponedjeljak.


Ranije planirano istraživanje je provedeno na uzorku od 1.395 ispitanika od 11. do 13. prosinca, a  nakon što se dogodio masakr ponovljeno je na 1.198 osoba od 14. do 17. prosinca. U mahnitom pohodu ubojica Adam Lanza u osnovnoj školi u Newtownu u saveznoj državi Connecticutu u petak je ubio dvadesetero djece i sedam odraslih, a potom i sebe.

Postotak ispitanika koji su tražili 'zakone koji bi obvezali prodavače na provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje', porastao je za sedam postotnih bodova, od 77 posto u ispitivanju prije masakra na 84 poslije ubojstava u školi.

Vezani članci Slika nije dostupna POD VELOM TAJNE: Ruši se 'škola pokolja' Slika nije dostupna Kakav arsenal: Ubojica iz Newtowna imao i samurajski mač te bajunet

>> Od Obame se očekuju konkretni potezi pri kontroli osobnog naoružanja

Porastao je i broj onih koji podupiru 'zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja' za 6 postotnih bodova - sa 54 na 60 posto poslije masakra.

Američki zakonodavci od 1994. godine nisu usvojili važniji novi savezni zakon o oružju a zabrana na prodaju nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook