Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Namjeravate se iseliti u drugu državu ili samo promijeniti grad, no ne znate koliki su troškovi života. Mercer je napravio ljestvicu najskupljih i najjeftinijih gradova za život.


No, unatoč očekivanjima nekih zvučnih imena poznatih gradova, najskuplji grad je Luanda u Angoli, dok je najjeftiniji pakistanski Karachi. U Mercerovom istraživanju našlo se 214 gradova sa 5 kontinenata, a uspoređivali su se troškovi raspoređeni u 200 kategorija, uključujući i troškove stanovanja, transporta, hrane, odjeće ili zabave.

Vezani članci Slika nije dostupna Rihanna na Gala bal došla bez donjeg rublja! Slika nije dostupna Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

New York je korišten kao indeks odnosno bazni grad i svi ostali gradovi su s njime uspoređivani. Najskuplji gradovi su: Luanda, Tokyo, N'Djamena u Čadu, Moskva, Ženeva, Osaka, Liberville u Gabonu, dok osmo mjesto dijele Hong Kong i Zurich. Život u Luandi je čak tri puta skuplji od života u najjeftinijem Karachiju.

Istraživanje bi najviše trebalo poslužiti velikim tvrtkama u određivanju idealne pozicije za njihovo poslovanje. 'Globalna mobilnost je još uvijek skupa za mnoge tvrtke. Zbog toga im je važno poznavanje troškova premještaja zaposlenika u druge zemlje, posebno u današnjem ekonomskom okruženju', smatra Nathalie Constantin – Metral, istraživačica u Merceru.

Osim Moskve, Ženeve i Zuricha, najskuplji europski gradovi su Kopenhagen na desetom mjestu, Oslo na 11., Milan na 15., London i Pariz na 17. i Bern na 22. mjestu. Budimpešta se nalazi na 94. mjestu, a Sarajevo na 196.-om. Od sjeverno i južno američkih gradova, Sao Paolo je na 21. mjestu, dok je New York na 27.-om.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju