Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Anglikanci započeli raspravu o ženama i homoseksualcima u crkvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anglikanski biskupi iz cijeloga svijeta sastali su se u Canterburyju kako bi raspravili o spornim pitanjima poput uloge žena i homoseksualaca u crkvenoj službi.

Na takozvanoj Lambeth konferenciji, koja se održava svakih deset godina, 650 anglikanskih biskupa iz više od 150 zemalja pokušat će postići sporazum o temeljnom dokumentu kojim bi se spriječio prijeteći raskol u Anglikanskoj crkvi.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

Gotovo 250 biskupa bojkotira konferenciju, prosvjedujući zbog toga što je za anglikanskog biskupa u američkoj saveznoj državi New Hampshire zaređen homoseksualac.

Biskupi koji su odbili sudjelovati na skupu protive se i odluci crkvenog sinoda da ubuduće dopuste biskupska ređenja žena.

Uoči te odluke, koju je sinod donio 8. srpnja, 1.300 svećenika zaprijetilo je da će napustiti Anglikansku crkvu. 

>> Vjenčali se homoseksualni svećenici

Osim spomenutih spornih tema, biskupi će u Canterburyju raspravljati i o pitanjima socijalne pravde i okoliša. Konferencija bi trebala biti završena 3. kolovoza.

Prva tri dana skupa predviđena su za molitvu i osobne razgovore između biskupa.

S gotovo 80 milijuna članova, od čega više od dvije trećine žive u Africi, Anglikanska je crkva nakon Rimokatoličke i pravoslavnih crkava treća po veličini kršćanska zajednica na svijetu.

Njezin je duhovni poglavar nadbiskup Canterburyja, a tu dužnost sada obavlja Rowan Williams. On ima ulogu posrednika među anglikancima, "prvi među jednakima" bez prava zapovijedanja ostalim crkvenim vođama u svijetu.

"Engleska crkva" nastala u vrijeme reformacije u Engleskoj u 16. stoljeću, nakon što je kralj Henrik VIII. raskinuo sve veze s papom, osnovao novu crkvu i proglasio se njezinim poglavarem. Ona je dio svjetske zajednice anglikanskih crkava.

Anglikanska crkva od svojih početaka ima status državne crkve. Uz duhovnog poglavara, nadbiskupa Canterburyja, britanski vladar ujedno je i svjetovni poglavar Anglikanske crkve. Brojni njezini biskupi članovi su Gornjeg doma britanskog parlamenta.

"Engleska crkva" teološki se ne razlikuje mnogo od Katoličke crkve, ali anglikanci ne priznaju univerzalni primat pape.

Od 1993., u Anglikanskoj su crkvi moguća i svećenička ređenja žena, ali pitanje njihova biskupskog ređenja nije riješeno i predstavlja jednu od spornih točaka među različitim strujama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene