Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao plan

Merkel u Münchenu digla pravu dramu zbog potencijalne migrantske krize

Ivana Petrović uživo iz Münchena (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović uživo iz Münchena (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović uživo iz Münchena (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zbog nove rute koja iz Albanije preko Bosne i Hercegovine vodi do Hrvatske zabrinuta je i Europa. Pravu je dramu na zatvorenom dijelu sjednice u Münchenu zbog migranata digla njemačka kancelarka Angela Merkel.

Potencijalna migrantska kriza i sigurnost u fokusu su Europske pučke stranke. Znači li to da je plan Europske unije o izbjegličkim kvotama propao?

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi"

''On je propao i on se raspao. To zvuči još jače kada to kaže Angela Merkel, koja je na zatvorenom dijelu sjednice u Münchenu digla pravu dramu zbog potencijalne migrantske krize. Rekla je da ako se ne kontrolira, mogla uzdrmati temelje Europske unije. Pri tom nitko od prisutnih nije rekao – gospođo kancelarko, Vaša je politika dovela do ove situacije. Što se Hrvatske tiče, ona je tu u donekle nezavidnoj situaciji jer ima dugačku vanjsku granicu, osobito s obzirom na novu rutu preko BiH. Hrvatska je policija od lipnja prošle godine opremljena je po šengenskim pravilima, ali mi još nismo zemlja članica Schengena. Za to imamo snažnu potporu i čini se da bi Hrvatska možda mogla u Schengen ući i prije predviđenog roka kako bi to sve skupa bilo pojačano. Inače, sve o čemu se polemizira u odnosu na novu migrantsku krizu refleksija je onoga o čemu sam govorila prije tri godine u Bruxellesu, a to je da EU u ovom najvećem valu nije proveo fundamentalnu, javnu raspravu o svim aspektima migrantske krize, o humanitarnom, strateškom i sigurnosnom'', rekla je Ivana Petrović u javljanju uživo u Dnevniku Nove TV.

Razgovor o proširenju

Pučani su, osim migrantske krize, razgovarali o proširenju. ''Šefovi država i Vlada koji dolaze iz pučke stranke, njih osam je u Vijeću, pokazuju određene zadrške sudeći prema zadnjem izvještaju o napretku. Međutim, Europski pučka stranka na čelu s Angelom Merkel zastupa tzv. ''connectivity koncept'' – koncept povezanosti sa zemljama pregovaračicama i potencijalnim pregovaračicama, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron tu mnogo bliži liberalima koji zastupaju tzv. usidrenje, točnije da se europske zemlje koje pregovaraju potiču da u tom procesu nastave, ali da do daljnjeg proširenja nema. I tu će sigurno biti velike polemike na sljedećem summitu krajem mjeseca'', izvijestila je Petrović.

Pučani izrazili podršku Hrvatskoj

Na skupu Europske pučke stranke u Münhenu razgovaralo se i o višegodišnjem europskom proračunu. Izražena je potpora Hrvatskoj i istaknuto da prijedlog Europske komisije ne reflektira stav Pučana. Komisija za razdoblje od 2021. do 2027. predlaže smanjenje izdvajanja za poljoprivredu i kohezijsku politiku. Hrvatska bi, primjerice, za kohezijsku politiku dobila oko 6 posto novca manje.

"Oni su rekli koji su parametru uzeti u obzir. Međutim, ja smatram da se to na Hrvatsku trebalo reflektirati tako da se povećava omotnica, ako se povećava Rumunjskoj i Bugarskoj, a da ne govorimo Italiji, a ne da se nama smanjuje. To smo ovdje jasno rekli. Cijeli EPP se složio. Mnogi kolege dolazili su do mene i rekli da ovaj prijedlog komisije ne reflektira stav EPP-a i da ćemo se boriti da se to izmijeni", rekla je Ivana Maletić, članica odbora za financije Europskog parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene