Ilegalni migranti (Foto: AFP)
Ilegalni migranti (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u svom govoru pred zastupnicima Europske pučke stranke u srijedu navečer u Münchenu temeljne promjene i reforme unutar Europske unije, a pitanje ilegalne migracije opisala je kao sudbonosno pitanje o kojem ovisi budućnost EU-a.


''Najozbiljnije vam kažem: ako nam ne pođe za rukom dati odgovore na izazove ilegalne migracije, tada će europski temelji biti dovedeni u pitanje", rekla je Angela Merkel obraćajući se zastupnicima Europske pučke stranke (EPP) na početku njihova trodnevnog zatvorenog sastanka u Münchenu, a kako prenosi javni servis Bayerische Rundfunk (BR).

Vezani članci Emmanuel Macron Macron zgrožen "sramotnim" premlaćivanjem crnog producenta: "Slike agresije koje smo svi vidjeli su neprihvatljive i sramotne" Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Europska unija pristala na odgodu Brexita, ali pod jednim uvjetom

Ona je objasnila kako dosadašnji mehanizam raspodjele izbjeglica po kvotama nije donio željene rezultate.

''Mi moramo razviti sustav fleksibilne solidarnosti", rekla je kancelarka zalažući se istodobno za uvođenje ''istinske europske policije" i sustav u kojem će svaka zemlja članica moći pružiti ono što je politički ostvarivo.

Kao jedan od glavnih mehanizama u borbi protiv ilegalne migracije Merkel je navela pojačanu pomoć zemljama iz kojih većina izbjeglica dolazi navevši tu prije svega afričke zemlje i potrebu uvođenja neke vrste Marshalova plana za Afriku.

Merkel se zauzela i za jedinstvenu politiku Europske unije o pružanju političkog azila, za što je potrebno i uvođenje jedinstvenog EU ureda za pitanja azila.

Govor njemačke kancelarke na sastanku pučana u Münchenu smatra se nastavkom odgovora francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na njegove težnje za reformom Europske unije.
U Münchenu je Merkel apelirala na članice EU-a da učine više kako bi EU postala istinski čimbenik i na globalnoj razini.

Ilegalni migranti (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp

''Ako Europa želi biti globalni akter onda se mora i ponašati kao globalni akter. To iziskuje trud, hrabrost, odlučnost, a to i košta", rekla je Merkel.

Kao jednu od najvažnijih zadaća EU-a u nastupajućem razdoblju Merkel je navela i temeljitu reformu institucija, čime se približila predodžbama Emmanuela Macrona. To se prije svega odnosi na smanjenje Europske komisije, kao i uvođenje Europskog vijeća sigurnosti.

Njemačka kancelarka istodobno se zauzela i za to da se ubuduće sjednice Europskog parlamenta održavaju samo u Bruxellesu, a da se odustane od sjednica u Strasbourgu koje se u tom francuskom gradu održavaju jednom mjesečno.

Weber: EPP podržava nastojanja Hrvatske da uđe u Schengen i eurozonu

Predsjednik zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber zauzeo se u srijedu na početku zatvorene sjednice zastupničkog kluba EPP-a u Münchenu za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i zonu eura.

''Hrvatska želi u Schengenski prostor, Hrvatska želi postati članicom zone eura. I želim u ime svog zastupničkog kluba, najvećeg u Europskom parlamentu, jasno reći da mi želimo podržati i pomagati ovu inicijativu", rekao je Weber na početku dvodnevne zatvorene sjednice zastupnika EPP-a u Münchenu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji ovom sastanku nazoči kao gost, istaknuo je cilj Hrvatske da već 2019. postane punopravnom članicom Schengenskog prostora.

Zastupnicima EPP-a obratila se i njemačka kancelarka Angela Merkel, a za četvrtak je predviđen i dolazak austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Na svom trodnevnom sastanku europski pučani žele raspravljati o temama sigurnosti vanjskih granica Europske unije, zajedničkoj europskoj vojsci te stvaranju uvjeta za otvaranje tri milijuna novih radnih mjesta. (Hina)