Stotine hongkonških studenata i učenika u ponedjeljak su zamijenili predavanja i nastavu demokratskim prosvjedima u najnovijem činu prkosa protuvladinu pokretu koji je grad pod kineskom vladavinom uvukao u najveću političku krizu u desetljećima.

Galerija


Bojkot je uslijedio nakon vikenda najnasilnijih prosvjeda u protekla tri mjeseca. Prosvjednici su palili barikade i bacali benzinske bombe, a policija je uzvratila vodenim topovima, suzavcima i palicama. Grupa prosvjednika sa zgrade gradskog bazena skinula je kinesku zastavu i zapalila ju na ulici u znak protesta.

Vezani članci Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 5 Prosvjedi u Hong Kongu počeli nasilnim obračunima: Policija prosvjednicima odgovorila suzavcem i paprenim sprejem Prosvjednici blokirali aerodrom u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Žestok sukob prosvjednika i policije u Hong Kongu: Na aerodromu pretukli policajca, on izvadio oružje kako bi se spasio

Interventna policija obilazi podzemnu željeznicu MTR, gdje su izbili jedni od najžešćih sukoba.

Studenti se okupili ispred Sveučilišta

Stotine studenata okupilo se ispred kineskog Sveučilišta Hong Kong. Držali su govore na pozornici ispred natpisa "Ujedinjeni studenti, bojkot za naš grad".

"Došao sam reći da se ni nakon ljetnih praznika nismo vratili normalnom životu, moramo se nastaviti boriti za Hong Kong", rekao je 19-godišnji student koji se predstavio kao Chan. "Ovi su me prosvjedi potaknuli da se više brinem o društvu i onima čiji se glas ne čuje", dodao je.

Bojkotiraju i učenici

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije tinejdžera poredanih ispred srednjih škola s transparentima. Ponedjeljak je bio prvi dan škole nakon ljetnih praznika.

Prosvjednici su pozvali na opći štrajk, ali se većina ipak vratila u normalu. Trgovine su otvorene, vlakovi voze, a radnici odlaze u urede diljem globalnog financijskog središta.

Tisuće prosvjednika blokirale su u nedjelju prometnice i javni gradski prijevoz do aerodroma u Hong Kongu s ciljem da privuku svjetsku pozornost na njihov pokušaj prisiljavanja Pekinga da omogući veću autonomiju bivšoj britanskoj koloniji, koja je pod kineskom vladavinom od 1997. godine. (Hina)