Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Velika koalicija'

Merkel predstavila ministre: Žena ipak na čelu ministarstva obrane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) i šef sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer predstavili su u nedjelju ministre vlade "velike koalicije" iz redova demokršćana.

Kancelarka Merkel imenovala je Ursulu von der Leyen za novu ministricu obrane, čime je žena prvi puta u poslijeratnoj povijesti države došla na čelo tog ministarstva.

Pročitajte i ovo Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?" Njemačka slaže Vladu (Foto: AFP) Njemačka slaže Vladu Angela Merkel predstavila raspodjelu ministarstava

Ministar financija Wolfgang Schaeuble (71), najstariji član vlade, ostat će na svojoj dužnosti. Merkel je naglasila da se raduje nastavku njihove suradnje, te da je ime 'Wolfganga Schaublea povezano sa stabilnošću eura i politike koja uz to ide, i sa svim što je važno u Europi'.

Među ostalim resorima koji su podijeljeni u nedjelju navečer, bivši ministar obrane Thomas de Maiziere, također bliski suradnik Angele Merkel, dobio je ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu kojeg je već bio.

Herman Groehe, bivši glavni tajnik CDU-a bit će zadužen za ministarstvo zdravstva, dok će Johanna Wanka ostati ministrica obrazovanja.

Merkel za ministricu obrane izabrala ginekologinju?

CSU je imenovala Alexandera Dobrinta za ministra prometa, dosadašnjeg ministar unutarnjih poslova Hansa-Petera Friedricha za ministra poljoprivrede i Dagmar Woehrl za ministricu razvitka.

SPD je ranije objavio da će njihov predsjednik Sigmar Gabriel biti ministar ministar gospodarstva i vicekancelar, Frank-Walter Steinmeier ministar vanjskih poslova, Andrea Nahles ministrica rada, Heiko Mass ministar pravosuđa, Manuela Schweisig ministrica obitelji i Barbara Hendricks ministrica zaštite okoliša.

Merkel (59) će u srijedu početi svoj treći uzastopni mandat, tri mjeseca nakon pobjede na izborima 22. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene