Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovala europske rivale

''Postratni svjetski poredak je gotov'': Merkel pozvala EU da se ujedini i suprotstavi Kini, Rusiji i SAD-u

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je došao kraj postratnom svjetskom poretku koji je trajao sedam desetljeća, te je sada SAD rival Europe jednako kao što su to Kina i Rusija.

Angela Merkel u intervjuu kojeg je dala za Süddeutsche Zeitung kaže da je tradicionalno jako diplomatsko i vojno savezništvo između EU i SAD-a, stvoreno nakon Drugog svjetskog rata, sada na ''klimavim nogama''.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

''Nema sumnje da se Europa mora repozicionirati u promijenjenom svijetu. Stare sigurnosti postratnog poretka više se ne primjenjuju. Tjeraju nas da iznova pronalazimo zajedničke pozicije'', kazala je govoreći o SAD, Rusiji i Kini, prenosi Business Insider.

Merkel smatra da se porast desnog populizma, za kojeg mnogi akademici tvrde da je sila koja stoji iza seizmičkih geopolitičkih događaja poput Brexita, izbora Donalda Trumpa na mjesto predsjednika te porasta broja populističkih vođa diljem Europe – fundamentalno promijenio svjetski poredak savezništva te ostavlja Europu i njezinu političku i ekonomsku uniju na crti obrane.

''Jednostavne izjave poput one da smo uživali sedam desetljeća mira, nisu dovoljne da opravdaju europski projekt. Bez argumenata kojima se gleda naprijed kako bi se opravdalo postojanje EU, europski mir je u većoj opasnosti nego se to misli'', kaže Merkel.

Prije manje od tri godine Njemačka je bila jedna od najbližih saveznika SAD-a, a Merkel je skladno radila s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom. No, Obama je otišao iz Bijele kuće i zamijenio ga je Donald Trump, koji nije štedio kritike prema njemačkoj kancelarki. Naročito po pitanju migrantske politike, a bilo je i previranja vezanih uz budžet NATO-a.

U svibnju 2017. Merkel je diskretno prozvala Trumpa: ''Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge djelomično su gotova. Iskusila sam to u posljednjih nekoliko dana. Mi Europljani zaista moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke''.

Nije dugo čekala Trumpov odgovor. Kako je njegovo sredstvo komunikacije Twitter, upravo je ondje objavio poruku za Merkel: ''Imamo golemi trgovinski deficit s Njemačkom, plus oni plaćaju mnogo manje nego bi trebali NATO i vojsku. Vrlo loše za SAD. Ovo će se promijeniti''.

Merkel u intervjuu naglašava da se suočavamo s velikim geopolitičkim utjecajem populizma i vojnog junačenja Rusije i Kine te će zajednička obrana liberalnih vrijednosti europskih naroda biti važnija nego ikad prije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene