Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ubojstvo koje je pokrenulo val prosvjeda i nezadovoljstva, ali i rasizam za koji je dodala da je prisutan i u Njemačkoj.

Galerija


Čelnica Njemačke osudila je rasizam i ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda. Dodala je i da je rasizam zahvatio "duboko podijeljeno američko društvo".

Vezani članci Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 3 Šokantni prizori na ulicama SAD-a, ubijen prosvjednik: "Ono što sad vidimo noću, to je skoro građanski rat" Veliki prosvjed u Washingtonu Na ulicama Washingtona na tisuće ljudi: "Ne možemo sjediti doma, naši glasovi moraju se čuti", "Marširamo za nadu"

"Ubojstvo Georgea Floyda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je duboko podijeljeno. Rasizam je oduvijek postojao. Nažalost, postoji i ovdje u Njemačkoj", izrazila je žaljenje kancelarka Angela Merkel u razgovoru za javnu mrežu ZDF. Dodala je kako se nada da će prosvjedi u SAD-u ostati mirni.

Floydova smrt prekvalificirana je u ubojstvo, a četvorici policajaca koji su ga uhitili u Minneapolisu sada se sudi, što traže i stotine tisuća Amerikanaca koji prosvjeduju od prošlog tjedna, izvijestile su vlasti u srijedu.

Odgovarajući na pitanje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Merkel je rekla je da je, što se nje tiče, u politici uvijek pokušavala ujediniti ljude i pomiriti ih. "Mislim da je njegov politički stil veoma kontroverzan", dodala je Merkel koja nakon petnaest godina obnašanja vlasti 2021. odlazi s kancelarske dužnosti.

"Surađujem sa svim izabranim predsjednicima u svijetu, pa tako i s američkim predsjednikom", istaknula je njemačka čelnica te dodala da je "sve što može učiniti nadati se da će s Trumpom moći surađivati".