Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ubojstvo koje je pokrenulo val prosvjeda i nezadovoljstva, ali i rasizam za koji je dodala da je prisutan i u Njemačkoj.

Galerija


Čelnica Njemačke osudila je rasizam i ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda. Dodala je i da je rasizam zahvatio "duboko podijeljeno američko društvo".

Vezani članci Prosvjedi u SAD-u FBI zamolio javnost da pošalje snimke nasilnika s prosvjeda, ljudi ga preplavili prizorima policijskog nasilja Prosvjedi u Teksasu zbog smrti Georgea Floyda - 1 Još tri policajca optužena za pomaganje u ubojstvu Georgea Floyda, a Derek Chauvin dobiva težu optužnicu

"Ubojstvo Georgea Floyda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je duboko podijeljeno. Rasizam je oduvijek postojao. Nažalost, postoji i ovdje u Njemačkoj", izrazila je žaljenje kancelarka Angela Merkel u razgovoru za javnu mrežu ZDF. Dodala je kako se nada da će prosvjedi u SAD-u ostati mirni.

Floydova smrt prekvalificirana je u ubojstvo, a četvorici policajaca koji su ga uhitili u Minneapolisu sada se sudi, što traže i stotine tisuća Amerikanaca koji prosvjeduju od prošlog tjedna, izvijestile su vlasti u srijedu.

Odgovarajući na pitanje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Merkel je rekla je da je, što se nje tiče, u politici uvijek pokušavala ujediniti ljude i pomiriti ih. "Mislim da je njegov politički stil veoma kontroverzan", dodala je Merkel koja nakon petnaest godina obnašanja vlasti 2021. odlazi s kancelarske dužnosti.

"Surađujem sa svim izabranim predsjednicima u svijetu, pa tako i s američkim predsjednikom", istaknula je njemačka čelnica te dodala da je "sve što može učiniti nadati se da će s Trumpom moći surađivati".