Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Erdoğan je poslao poruku: "Ja sam taj koji drži ključeve potencijalne nove migrantske krize u Europskoj uniji"

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) - 1 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) - 2 Galerija 1/3 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je bila u uzvratnom državnom posjetu Turskoj. S turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom je, iza zatvorenih vrata, razgovarala duže nego što je uobičajeno. U Turskoj je bila i Ivana Petrović, koja je tijekom javljana uživo u Dnevnik Nove TV komentirala susret u Ankari.

Hrvatska predsjednica dva je sata iza zatvorenih vrata razgovarala s turskim kolegom. Jedna od glavnih tema bila je Bosna i Hercegovina, zemlja u kojoj Turska ima velik utjecaj.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Pregled tjedna Ivana Petrović izdvojila je ključne događaje tjedna: HDZ i SDP prebrojavali glasove, Ustavni sud se oglasio zbog Milanovića... Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske"

''Ako mene pitate, mi moramo izvršiti promjenu Dejtonskog sporazuma, on se mora revidirati, jer s ovakvim Dejtonskim sporazumom BiH ne može napredovati", rekao je turski predsjednik.

''Mi želimo da BiH bude jaka zemlja, u kojoj će Bošnjaci, Hrvati i Srbi u jednoj zajedničkoj solidarnosti napredovati u miru. Mora se uspostaviti jedna BiH koja će štititi prava svih naroda", dodao je Erdoğan.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da BiH u Hrvatskoj ima velikog prijatelja, kojem nije niti cilj niti namjera miješati se u unutarnja pitanja druge države.

''Dogodile su se puzajuće promjene i odmak od Dejtonskog sporazuma, koje nužno nisu bile posljedica volja naroda ili građana BiH. Ono na čemu će Hrvatska nastaviti ustrajati je dijalog", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Druga važna tema bila je gospodarska suradnja. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Turske svake godine raste. U prvih 10 mjeseci prošle godine iznosila je 427 milijardi dolara. No, obje strane se slažu da može i bolje. Turska, primjerice, želi uvoziti luk i umak od rajčice.

''Mi smo sebi ranije postavili cilj o trgovinskoj razmjeni od milijardu dolara. Nadam se da ćemo se u idućoj godini približiti tom cilju. Moramo puno raditi po tom pitanju", rekao je Erdoğan.

Erdoğan je naglasio da drži ključeve nove migrantske krize

Ivana Petrović, urednica informativnog progama Nove TV, rekla je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV da turski predsjednik nije odgovorio na njezino pitanje o statusu Hrvata u BiH.

"On je govorio o stvaranju stabilne BiH na temelju solidarnosti i prijateljstva triju naroda. Dakle, nije eksplicitno rekao da je njegov stav da Hrvati moraju ostvariti svoju jednakopravnost koja im je oduzeta", rekla je Petrović.

Petrović je također rekla da je turski predsjednik par puta naglasio ulogu Turske u sprječavanju nove migrantske krize.

"Što se tiče migrantske krize, ni hrvatska predsjednica ni turski predsjednik nisu detaljno opisivali o čemu su razgovarali. Zanimljivo je da je Erdoğan dva puta naglasio da je Turska zbrinula milijune izbjeglica iz Sirije. To je zapravo slijed sporazuma između Europske unije i Turske za koji Turska prima novac", rekla je Petrović.

"Međutim, ja sam to iščitala kao poruku: 'Ja sam taj koji drži ključeve potencijalne nove migrantske krize u Europskoj uniji.'", dodala je.

Petrović je tijekom javljanja uživo također istaknula da su bilateralni razgovori s velikim regionalnim igračima poput Turske dobri za Hrvatsku.

"Kada uzmemo u obzir i novo Erdoğanovo savezništvo s Vladimirom Putinov i sve što se događa u našem okruženju, ovakvi razgovori s ključnim regionalnim igračima su jako dobri jer Hrvatska u vremenu koje dolazi mora zauzeti stav i čvrste pozicije", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene