Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruki život

TAJNU JE ČUVALA GODINAMA 'A onda mi je samo izletjelo: 'Ja sam špijunka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Martha Peterson, bila je prva špijunka iz Amerike koju je CIA kao poslala u Sovjetski Savez. No, niti njezini najbliži nisu znali što radi.

Jednog dana u travnju 1997. Martha Peterson odlučila je svojoj djeci kazati pravu istinu o sebi.

'Prije nego što sam otišla na posao, ostavila sam djeci poruku u kuhinji. Tyler je imao 17 a Lora 15 godina. Ne znam zašto sam im odlučila reći istinu baš taj dan. Prijatelji na poslu upozorili su me da će djeca vjerojatno biti ljuta jer će misliti da im nisam vjerovala.

Našli smo se na ručku u obližnjem restoranu, a njih dvoje su me pitali: 'OK mama, o čemu se radi?' Smiješno je, ali nakon toliko godina špijunskog rada, po prvi put nisam imala odgovarajući i pripremljen odgovor. Samo mi je izletjelo: 'Radim za CIA-u', opisala je Peterson.

'Mama nam je špijun', rekao je Tyler svojoj sestri ponavljajući novu činjenicu u njihovom životu.

Martha im je potom objasnila zbog čega im je lagala toliko dugo - da su bili previše mali i da se bojala da bi nehotice mogli otkriti nešto i tako postati mete. Potom ih je odvela u sjedište CIA-e kako bi vidjeli gdje radi.

Priznala im je tada i kako je bila udana prije njihovog oca, za što djeca također nisu znala. Prvi suprug ubijen je u 1972. godine i također je radio za CIA-u. Njihovog oca Stevea upoznala je u Moskvi 1975., u jeku Hladnog rata, kada je bila na tajnom zadatku. U stvari, radila je u američkoj ambasadi ali je imala dvostruki život punih 21 mjeseci. Dok je jednog dana nisu dočekali ruski agenti na jednom od mjesta gdje je trebala pokupiti informacije. Nakon kratkog ispitivanja, puštena je i vratila se u Ameriku. Njezina ruska veza nije bila te sreće - ubio se tijekom ispitivanja otrovom koji je imao u nalivperu.

O svojem životu špijunke napisala je knjigu 'The widow spy', a priču o njoj objavio je CNN.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku Tri mjeseca prije eksplozije "CIA je sve znala!": Nizozemska obavještajna služba otkrila dosad skrivene detalje o sabotaži Sjevernog toka Aleksandar Vučić Povezanost s klanom Vučić: "Tekst u New York Timesu je poruka da me CIA gleda i prati." Dobio je brutalan odgovor

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene