Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pentagonova istraživačka agencija DARPA želi svjetske oceane napuniti podvodnim platformama bez ljudske posade, koje bi bile gnijezda drugih bespilotnih podmorskih plovila i naoružanja.


U Pentagonu žele biti sposobni gotovo trenutno odgovoriti na bilo kakvu prijetnju, bilo gdje u svijetu, u bilo kojem trenutku. Za to trebaju imati špijunske sonde i čitave arsenale naoružanja posvuda u svijetu. Time se u konačnici bave u DARPA-i te su osmislili sustav kojeg bi se moglo raširiti u sva svjetska mora i koji bi bio sposoban staviti na raspolaganje čitavu lepezu vojnih i taktičkih rješenja u kriznim situacijama.

Vezani članci Američka vojska, ilustracija Američki ministar obrane opovrgava povlačenje vojske iz Iraka: "Ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka" Snimka akcije protiv al-Bagdadija (Foto: U.S. Central Command) Američka vojska objavila snimku i fotografije akcije u kojoj je ubijen Al-Bagdadi

>> VIDEO Američki 'stelth' lovac na pomornice

Projekt je nedavno, u tom smislu, otkrila projekt 'Hidra', koji bi trebao predstavljati podvodnu morsku mrežu platformi, s drugim plovilima i naoružanjem, koji bi trebali ubrzati odgovor na prijetnje poput piratstva, povećanog porasta broja država bez legitimne vlasti te sofisticiranih obrambenih sustava. Projekt je otkriven u vrijeme kad je Pentagon primoran na rezanje troškova.

U DARPA-i navode kako je 'Hidra' sustav novčano isplativ te da se može prilagoditi bilo kojoj budućoj misiji američke vojske u svijetu.

'Tehnološka infrastruktura koja ne zahtjevaju ljudsku posadu i koja je postavljena ispod površine oceana mogla bi smanjiti troškove i proširiti vojne sposobnosti u tom sve više izazovnom prostoru', zaključio je Scott Littlefield, DARPA-in voditelj programa, prenosi Wired.

Sustav 'Hidra' u svjetska mora morali bi donijeti američki ratni brodovi, podmornice ili zrakoplovi, a s tim bi sustavom bila moguća komunikacija iz zraka, mora ili podmorja u bilo kojem trenutku nakon postavljanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook