Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele imati svijet 'na dlanu'

Amerikanci će u oceane staviti automatizirane sustave naoružanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagonova istraživačka agencija DARPA želi svjetske oceane napuniti podvodnim platformama bez ljudske posade, koje bi bile gnijezda drugih bespilotnih podmorskih plovila i naoružanja.

U Pentagonu žele biti sposobni gotovo trenutno odgovoriti na bilo kakvu prijetnju, bilo gdje u svijetu, u bilo kojem trenutku. Za to trebaju imati špijunske sonde i čitave arsenale naoružanja posvuda u svijetu. Time se u konačnici bave u DARPA-i te su osmislili sustav kojeg bi se moglo raširiti u sva svjetska mora i koji bi bio sposoban staviti na raspolaganje čitavu lepezu vojnih i taktičkih rješenja u kriznim situacijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki pas' Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika Slika nije dostupna Revolucionarne tehnike VIDEO Vatru ugasili zvukom!

>> VIDEO Američki 'stelth' lovac na pomornice

Projekt je nedavno, u tom smislu, otkrila projekt 'Hidra', koji bi trebao predstavljati podvodnu morsku mrežu platformi, s drugim plovilima i naoružanjem, koji bi trebali ubrzati odgovor na prijetnje poput piratstva, povećanog porasta broja država bez legitimne vlasti te sofisticiranih obrambenih sustava. Projekt je otkriven u vrijeme kad je Pentagon primoran na rezanje troškova.

U DARPA-i navode kako je 'Hidra' sustav novčano isplativ te da se može prilagoditi bilo kojoj budućoj misiji američke vojske u svijetu.

'Tehnološka infrastruktura koja ne zahtjevaju ljudsku posadu i koja je postavljena ispod površine oceana mogla bi smanjiti troškove i proširiti vojne sposobnosti u tom sve više izazovnom prostoru', zaključio je Scott Littlefield, DARPA-in voditelj programa, prenosi Wired.

Sustav 'Hidra' u svjetska mora morali bi donijeti američki ratni brodovi, podmornice ili zrakoplovi, a s tim bi sustavom bila moguća komunikacija iz zraka, mora ili podmorja u bilo kojem trenutku nakon postavljanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene