Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to će imati

VIDEO Američki 'stelth' lovac na pomornice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
robotskim sustavima, uskoro će dobiti i svoju pomorsku inačicu - sustav ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vehicle).

Agencija za istraživanje naprednih projekata (DARPA) ima novi projekt (zapravo oni konstatno imaju nove projekte), a ovaj je brod bez posade, koji će hvatati podmornice po svim svjetskim morima i svim vremenskim i morskim uvjetima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stealth je stealth RUSI NEMAJU ŠANSE PROTIV F-35 Američki general tvrdi: Bilo bi to kao da boksaju protiv nevidljivog Alija Slika nije dostupna B-21 'NJEGOVO IME BIT ĆE - NAPADAČ' Amerikanci odabrali naziv za stealth bombarder nove generacije

>> Američka super-raketa koju će neprijatelj vidjeti prekasno!

Ukupno 43 zemlje u svijetu imaju zajedno oko 600 podmornica, a američkoj mornarici sve je teže pratiti toliku podmorsku flotu konvencionalnim metodama. To će poboljšati sustav ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vehicle), na čijem razvoju rade DARPA, korporacija SAIC te Raytheon Corp., prenosi Business Insider.

Postoji i razlika između primjerice bespilotne letjelice i ACTUV-a. Potonji neće trebati operatera kako bi obavljao svoje zadaće, dok bespilotnom letjelicom i dalje netko mora upravljati iz daljine. 'To je jedan sasvim novi hrabri svijet u koji kročimo', istaknuo je Ed Hoak, voditelj programa korporacije Raytheon.

Robotski brod dobio bi instrukcije da ode na određene kordinate te da tamo čeka koliko treba i osluškuje ispod površine mora.

Projekt košta 61 milijun dolara, a ACTUV će, jednom kad ga se dovrši, biti opremljen aktivnim i pasivnim sonarom, koji će imati sposobnost pretraživanja, otkrivanja i pasivnog filtriranja potencijalnih opasnih meta. Ukoliko naiđe na aktivnu prijetnju, ACTUV će u bazu slati aktivne signale, koji će dati njegovu točnu poziciju, dok će on onstati pasivan i 'nevidljiv'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene