Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio ucijenjen na 5 milijuna dolara

Amerikanci ubili vođu pakistanskih talibana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa pakistanskih talibana Bajtulah Mehsud ubijen je u američkom napadu, izjavio je jučer američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

'Imamo razloga misliti da je Mehsud mrtav, ali to još ne možemo sa sigurnošću potvrditi', rekao je dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad bespilotnom letjelicom Ubijen zapovjednik pakistanskih talibana Slika nije dostupna Pronađen mrtav pokraj ceste Ubijen jedan od vodećih meksičkih narko bossova

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik je objavio da je Mehsud vjerojatno smrtno stradao u napadu prije dva dana. Ako se informacija potvrdi, pogibija Bajtulaha Mehsuda značit će pobjedu za Washington koji je za njega, živa ili mrtva, raspisao nagradu od 5 milijuna dolara, a Islamabad je obećao 615.000 dolara. Talibanskog vođu se optužuje da stoji iza većine samoubilačkih napada koji haraju zemljom od srpnja 2007. i u kojima je život izgubilo oko 2.000 ljudi.

Amerikanci zadnjih mjeseci redovito bombardiraju Južni Vaziristan, uporište Mehsudova Pokreta pakistanskih talibana koji se smatraju saveznikom Al-Qaide na tom poluautonomnom području. Američka televizija ABC, prenoseći izjave američkih dužnosnika koji nisu htjeli otkriti identitet, objavila je da za Mehsudovu smrt nema materijalnih dokaza, ali da postoje 'indicije'. Dužnosnici se nadaju da će identitet poginulog moći utvrditi DNK analizom, dodaje televizija.

Mehsud kojemu je bilo oko 35 godina, sin je sunitskog imama. Nakon izobrazbe u vjerskoj školi sredinom 1990-ih odlazi u Afganistan gdje se s talibanima bori u građanskome ratu. Do njegova povratka u zemlju talibane u Južnom Vaziristanu predvodio je bivši zatočenik u Guantanamu Abdulah Mehsud koji je poginuo u srpnju 2007. u vojnoj ofenzivi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene