Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska uspješno je testirala novi Skud projektil na havajskom otočju kao dio projekta poboljšanja obrane, priopćilo je američko ministarstvo obrane.


To je već drugi uspješan test ove godine koji Pentagon provodi kako bi ispitao novu tehnologiju oružja koju razvija s ciljem da proširi područje koje štiti. Do sada su mogli zaštiti samo određen dio teritorija projektilima Patriot.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa? Slika nije dostupna Poruka Trumpu: Nikoga mi nećemo napasti, ali ćemo se braniti

Tri minute nakon ispaljenja projektila, obrambena brigada je ispalila presretač raketa koji je uništio metu iznad Tihog oceana.

Obrambeni sustav je dizajniran tako da uništava napadački projektil u posljednjoj minuti njegova udara, ali i na većim udaljenostima nego je to mogao sustav Patriota.

No, novi sustav neće u potpunosti zamijeniti Patriot. Za sada se samo radi na njegovoj nadopuni.

Testiranje se vrši na Havajima, jer udaljenost američkih baza u Novom Mexiku nije bila kompatibilne udaljenosti za ispaljene projektile.

Američka pacifička flota već je implementirala nove mehanizme za detektiranje dolazećih balističkih raketa na krstarice i razarače locirane na Pacifiku.