Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska poslat će svoju špijunsku bespilotnu letjelicu Global Hawk da snimi i izvidi situaciju u nuklearki Fukushima i oko nje, objavila je japanska vlada.


Fotografije koje će napraviti njezina kamera s infracrvenim senzorima, mogle bi se pokazati vrlo korisnima u otkrivanju što se događa unutar zgrada reaktora, oko kojih su zabilježene visoke razine radijacije, piše agencija Kyodo.

Vezani članci Padobranci Padobranci pri skoku zapeli za zrakoplov, snimka mučne borbe za život postala hit na društvenim mrežama Donald Trump (Foto: AFP) Trump misli da je američki dron srušio netko neoprezan i glup: ''Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot''

>> Rashladni sustav pokušava se vratiti u pogon

>> 'Kiša je opasna jer se radijacija taloži na tlu, ali pomaže već i tuširanje'

Misija je isplanirana nakon što se pokazalo da japanska vlada nije u mogućnosti obuzdati curenje radioaktivnog materijala iz reaktora nuklearke, koji su oštećeni u razornom potresu i tsunamiju prošlog petka.

Obje vlade smatraju kako bi misija nadalje produbila japansko-američku suradnju. Američka vojska već je pružila usluge logistike, transporta i spašavanja na područjima devastiranima potresom i tsunamijem.

Inače, američka vojska u Japanu načelno se ne smije približiti unutar 90 kilometara od nuklearke, not spomenuta misija tu će zabranu promijeniti.