Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnici užasnuti

Amerikanci misle da je avion srušen, Rusi okrivljuju Ukrajinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin poručio je da će poduzeti sve kako bi se dobila objektivna slika svega što je bilo. Joe Biden tvrdi da je avion očito srušen.

Užasnuti svjetski čelnici u petak ne prestaju izražavati žaljenje zbog pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini i pogibije gotovo tristo ljudi: Amerikanci i Nijemci misle da je avion srušen, a Rusi za sve okrivljuju Ukrajinu, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Zrakoplov Southwest Airlines Novi kvar Boeinga Drama u zraku: Avionu otpao poklopac motora za vrijeme leta - "Hvala za infarkt!" Slika nije dostupna Uzrok nesreće nepoznat Četiri vojnika poginula u padu zrakoplova

I dok američki potpredsjednik Joe Biden kaže kako je 'avion očito srušen. Nije to bila nesreća, on je srušen', ruski predsjednik Vladimir Putin prigovara Kijevu jer je avion pao na teritorij koji je službeno Ukrajina.

'Ta se nesreća ne bi bila dogodila da je na zemlji bio mir, da se nisu obnovile vojne operacije na jugoistoku Ukrajine. Bez sumnje je za ovu strahovitu tragediju odgovorna vlada teritorija na kojem se to dogodilo', rekao je.

Barack Obama: Ovo je poziv na buđenje Europi i svijetu!

Putin najavljuje i da će 'poduzeti sve kako bi se dobila objektivna slika svega što je bilo', a njemačka kancelarka Angela Merkel poziva na hitnu nezavisnu istragu. 'Za to je potreban prekid vatre, a nužno je da odgovaraju oni koji su krivi. Po mnogo čemu se može naslutiti da je taj avion srušen pa to morao veoma ozbiljno shvatiti'.

Merkel poziva i Putina da surađuje. 'Želim jasno pozvati ruskoga predsjednika i vladu da pridonesu u postizanju političkoga rješenja', rekla je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prepoznaje problem 'globalne terorističke prijetnje'. 'Ova tragedija pokazala je da terorizam nije lokalni nego svjetski problem. A izvanjska agresija na Ukrajinu nije samo naš problem nego i prijetnja europskoj i globalnoj sigurnosti', rekao je Porošenko.

Separatist koji je srušio malezijski zrakoplov bio pripadnik vojske Republike Srpske

Srušeni Boeing 777 bio je malezijski, a premijer te zemlje Nadžib Razak kaže da je 'nužno, pokaže li se da je avion doista srušen, što prije počinitelje privesti pravdi'.

U avionu je bilo gotovo tridesetero državljana Australije čiji premijer Tony Abbott kaže kako je neozbiljno povezivati krivnju s teritorijem na koji je avion pao. 'Svi znamo da u Ukrajini ima problema, a svi isto tako znamo i tko je u najvećem dijelu za njih odgovoran. Zato kad Rusija kaže da sve ovo nema nikakve veze s njom jer se dogodilo u ukrajinskome zračnom prostoru, to doista ne treba ozbiljno shvaćati', rekao je Abbot. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene