Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove banknote

Amerikanci dizajnirali novčanice koje ni Kim Jong-un neće znati falsificirati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvije godine kasni puštanje u optjecaj novih novčanica od 100 američkih dolara kako bi bile što 'otpornije' na krivotvorenje. Ipak, plan je da u promet budu puštene tijekom listopada.

Američka je centralna banka izašla s planom prema kojemu bi u listopadu u optjecaj trebala pustiti novu verziju novčanice od 100 dolara, koja nekim svojim obilježjima podsjeća i na europski zelembać, odnosno novčanicu od 100 eura.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Kako kažu u Federalnim rezervama, osim novog dizajna najpopularnije novčanice, koju će i dalje krasiti lik američkog predsjednika Benjamina Franklina, novost je i visokotehnološka zaštita, koja bi trebala zadati velike muke potencijalnim falsifikatorima.

>> Kako se 1 dolar pretvorio u 10 milijuna...

Dorada tih zaštitnih elemenata razlog je zbog kojeg nove novčanice nisu bile puštene u optjecaj prije dvije godine, što je bio prvotni plan. Riječ je o trodimenzionalnoj sigurnosnoj vrpci i zvonu slobode koje se pojavljuje ili nestaje te mijenja boje, ovisno iz kojeg ga se kuta gleda.

Daily Mail piše da je posljednji put redizajn ove banknote obavljen 1996. godine. Američki dužnosnici kažu da dosad najkvalitetnije krivotvorine porijeklo vuku iz Sjeverne Koreje, koja na taj način financira štošta, uključujući i svoj program nuklearnog naoružanja. Stručnjaci sjevernokorejske falsifikate nazivaju supernovčanicama jer ih ponekad ni najiskusnije oko ne uspije otkriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene