Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki stručnjak za starine Roy Doliner tvrdi da ima dokaz da je kip od pečene gline, slučajno pronađen na dnu kartonske kutije kod jednog talijanskog antikvara, Michelangelu bio pokusni model za njegovu slavnu Pietu.


'Kada sam ugledao kip, od ljepote sam zanijemio. To je neizrecivo umijeće', priča Doliner koji je ovog tjedna u Rimu predstavio knjigu o tom otkriću. On tvrdi da mu je odmah bilo jasno da se radi o originalnom Michelangelu i suprostavio se talijanskim stručnjacima koji su kip Djevice koja na koljenima drži Kristovo tijelo skinuto s križa pripisali renesansnom kiparu Andrei Bregnu.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu" Petrinja u novogodišnjoj noći - 2 Sjajan potez! Supetar će obnoviti kuću malog Petrinjca Darisa, prvorođene bebe u Hrvatskoj 2021. godine

Doliner drži da je mladi Michelangelo taj pokušaj u pečenoj glinu napravio prije početka rada u mramoru remek djela koje se danas nalazi u Bazilici Svetog Petra.

>>Rim: Pronađene freske iz 4. stoljeća

>>Michelangelo u božjoj bradi 'sakrio' mozak

Neki talijanski povjesničari umjetnosti ostaju pri tezi da se radi o Bregnovu djelu koje je nadahnulo Michelangela, a Doliner tvrdi da Bregno, specijaliziran za grobnice kardinala, nikada nije radio u pečenoj glini već je skicirao zamisli. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju