Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na demokraciju

Američki senatori dali vjetar u leđa oporbi u Srbiji: "Izbori nisu ni slobodni, ni pošteni"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Tom Dubravec/Cropix
Na parlamentarnim i lokalnim izborima stranka Aleksandra Vučića ostvarila je premoćnu pobjedu, no oporba ne prihvaća rezultate zbog malverzacija tijekom izbornog procesa. Američki senatori Jeanne Shaheen i Pete Ricketts podržali su oporbu u Srbiji ističući da su ovi izbori udar na demokraciju.

Stranka Aleksandra Vučića ponovno je odnijela pobjedu na parlamentarnim i lokalnim izborima. Prije samih izbora oporba je upozoravala na malverzacije i postojanje fantomskih birača.

Nakon proglašenja rezultata odlučili su organizirati prosvjede u Beogradu kako bi skrenuli pozornost na nepoštovanje izbornih procesa.

Pročitajte i ovo Damir Habijan Odmah prisegnuo Sabor potvrdio Habijana za novog ministra gospodarstva, SDP-ovci napustili sabornicu

Senatori Jeanne Shaheen i Pete Ricketts, članovi Vanjskopolitičkog odbora, podržali su tvrdnje oporbe i izrazili su zabrinutost zbog potkopavanja demokracije u Srbiji u priopćenju za Voice of America.

"Razočaralo nas je što su izbori prema Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju tehnički bili dobro organizirani, ali je bilo brojnih nepravilnosti koje ukazuju da nisu bili ni slobodni, ni pošteni", naveli su senatori.

Posebno ih je zabrinuo izvještaj da je Srpska napredna stranka, koja je na nacionalnoj razini osvojila 46,7, a u Beogradu 44,5 posto, autobusima dovozila glasače u Srbiju iz Bosne i Hercegovine. Uz to, optužuje ih se da su kupovali glasove i neovlašteno ubacivali listiće u glasačke kutije.

Pročitajte i ovo Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

"Narod Srbije zaslužuje istinsku demokraciju i izborni proces koji u potpunosti odražava volju naroda. Snažno pozivamo sve relevantne institucije da poduzmu hitne korake kako bi razmotrili treba li te nedavne izbore ponoviti u određenim regijama kako bi osigurali da rezultati točno odražavaju želje građana.

Vlada Srbije također se mora pozabaviti nedostacima i svim nepravilnostima navedenim u preliminarnom izvješću OESS-a i konačnom izvješću kada bude dostupno", zaključili su u izvještaju senatori uz poruku kako Srbija mora uskladiti svoje standarde onima Europske unije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene