Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Opasan korak"

Trump: "SAD će se povući iz nuklearnog sporazuma s Rusijom"

Donald Trump (Foto: MANDEL NGAN / AFP)
Donald Trump (Foto: MANDEL NGAN / AFP) MANDEL NGAN / AFP
Aktualno Galerija +0 Donald Trump (Foto: MANDEL NGAN / AFP) Galerija 1/1 >>
Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u subotu da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina potpisali Washington i Moskva.

Sporazum su 1987. godine u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov. Njime je zabranjena uporaba krstarećih raketa lansiranih sa zemlje s dometom 500-1000 kilometara. Trump je rekao kako je Rusija prekršila sporazum ne navodeći detalje.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

"Povući ćemo se iz sporazuma i nastaviti s razvojem tog oružja", izjavio je Trump na skupu u saveznoj državi Nevadi uoči parlamentarnih izbora koji se trebaju održati 6. studenoga.

Visoki dužnosnici u Moskvi u nedjelju su kritizirali američku odluku da se jednostrano povuče iz 30 godina starog sporazuma s Rusijom koji zabranjuje širok raspon nuklearnog oružja, prozvavši to opasnim samostalnim činom. "Ovo bi bio vrlo opasan korak", istaknuo je zamjenik ministra Sergej Rjabkov, a prenosi novinska agencija TASS. "Nesposobnost i nevoljkost da s nama postignu dogovor na razumnim temeljima tjera neke sile u Washingtonu da ohrabruju vodstvo države u donošenju odluke o službenom povlačenju", dodao je Rjabkov i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj čin.

Ruski diplomat Konstantin Kosačev je u nedjelju poručio kako bi unilatelralno povlačenje poništilo sve težnje razoružanju. "Čovječanstvu prijeti totalni kaos na području nuklearnog naoružanja", kazao je ruski diplomat.

Leonid Sluzki, čelnik odbora za vanjske poslove ruskog parlamenta, naglasio je kako za Trumpove tvrdnje da Rusija godinama krši taj sporazum ne postoje dokazi.
"Time samo želi opravdati svoje odluke", kazao je Sluzki. Izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova je kazao da SAD "već dugo godina" želi poduzeti taj korak te da je "namjerno i postupno podrivao temelj ugovora".

Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dvije velesile i mnoge bi uskoro trebalo obnoviti. Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja START 2010. prestaje važiti 2020. a SAD je raskinuo Antibalistički program iz 1972. još 2002. tvrdeći da mora razviti obranu protiv odmetnutih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene