Predsjednik Donald Trump je u srijedu izrazio uvrijeđenost zbog izjave danske premijerke da je prodaja Grenlanda "apsurdna" te je kazao da je njena izjava "gadna", dodajući da je američka kupnja danskog autonomnog teritorija samo ideja.

Galerija


"Mislim da je izjava premijerke bila...gadna", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na manifestaciju ratnih veterana u Kentuckyju. "Bila je to neprimjerena izjava", dodao je.

Vezani članci Donald Trump Trump o koronavirusu: "Spasili smo milijune života, pogledajte naše brojke, a pogledajte europske" Trumpdeve Ameri imaju originalan način strašenja susjeda, pogledajte jezive Trumpdeve

Umjesto nazivanja ideje "apsurdnom", danska premijerka Mette Frederiksen mogla je jednostavno reći da njena zemlja nije zainteresirana za prodaju, rekao je američki predsjednik.

Trump je zbog premijerkinog komentara u utorak otkazao svoj predviđeni rujanski posjet Danskoj. Ekonomski savjetnik bijele kuće Larry Kudlow rekao je da je Grenland strateški otok s mnoštvom vrijednih minerala.

Trump je u utorak poručio da je SAD dugo razmišljao o kupnji Grenlanda, što je, prema njemu, dobra ideja. (Hina)