Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki muslimani ogorčeni zbog izvođenja imama iz zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimanski čelnici u SAD izrazili su ogorčenje nakon što su šestorica imama s lisicama na rukama izvedena iz zrakoplova kompanije US Airways prije polijetanja iz Minneapolisa za Phoenix, zbog toga što su, kako navode, pokušali izgovoriti večernju molitvu.

"Oni su tretirani kao teroristi, ponižavajuće. To je poniženje za cijelu muslimansku zajednicu i dokaz da je islamofobija rastući problem u SAD", izjavio je Abu Hannoud direktor odjela za ljudska prava ogranka Vijeća za američko-islamske odnose u Arizoni, izvijestila je TV mreža CBS.

Pročitajte i ovo Molitva krunice na Trgu bana Josipa Jelačića Prva subota u mjesecu Molitelji i u ožujku izišli na ulice: U Zagrebu ih dočekali prosvjednici s bubnjevima, neki legli pred policiju Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Molitva na parkingu: Sisački imam odgovorio je li uobičajeno da muslimani mole na ulici

Dodao je kako se incident dogodio u ponedjeljak navečer, te da šestorica muslimanskih svećenika i dalje pokušavaju naći let do Phoenixa, gdje je većina nastanjena.

Izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose iz Washingtona Nihad Awad, u priopćenju je izrazio zabrinutost da su članovi posade, putnici i sigurnosno osoblje "podlegli strahu i predrasudama, temeljenim na stereotipima o muslimanima i islamu", te pozvao vlasti da istraže jesu li sigurnosno osoblje i posada US Airwaysa prekršili propise.

Hannoud je kazao kako su svećenici u Minneapolisu sudjelovali na trodnevnom skupu Federacije imama Sjeverne Amerike, posvećenom "raspravi o gradnji mostova između muslimana i američkog društva".

Patrick Hogan, glasnogovornik zračne luke u Minneapolisu, izjavio je kako je od policije zatraženo da uklone šestoricu muškaraca s leta za Phoenix jer su posada i putnici bili zabrinuti njihovim "općenito čudnim ponašanjem".

Navodno su se molili na izlazu za ukrcaj putnika, u avionu govorili antiamerički o ratu u Iraku, tražili da zamjene sjedala, htjeli produljiti sigurnosni pojas i slično. Nakon što ih je ispitala lokalna policija, FBI i dužnosnici savezne službe sigurnosti, oni su oslobođeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene