Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

ponovno postala džamija

Nakon 86 godina održane prve muslimanske molitve u Aja Sofiji: „Naša čežnja konačno je završila“

Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 6
Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 1 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 6 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 6 Foto: DNEVNIK.hr Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 2 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 3 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 4 Galerija 1/6 >>
Ispred povijesne Aje Sofije, zajedno s premijerom Erdoganom, tisuće muslimana opet moli nakon odluke da se nakon 86 godina ona prenamjeni u džamiju. I dalje će biti otvorena kao muzej, ali će se pri molitvi prekriti kršćanska obilježja.

Tisuće vjernika okupljaju se ispred istanbulske Aje Sofije gdje se održavaju prve molitve nakon odluke suda da se može iz muzeja prenamijeniti u džamiju.

Pročitajte i ovo Vjernici mole na blagdanu Mala Gospe (Foto: Dnevnik.hr) Propovijed o školi i politici Političari se na blagdan Male Gospe pridružili građanima koji su tradicionalno hodočastili u marijanska svetišta diljem zemlje Slika nije dostupna Slično jogi Otkrivena važna informacija o muslimanskom molitvenom ritualu

Molitvi se pridružio i turski predsjednik Erdogan koji je već najavljivao da će se unatoč velikom broju ljudi, poštovati provođenje mjera fizičkog distanciranja.

Aja Sofija izgrađena je u doba cara Justinijana u šestom stoljeću, da bi ju 1453. odmah po osvajanju Carigrada, sultan Mehmed II. pretvorio u džamiju. Muzej je postala prije 86 godina za vrijeme bivšeg predsjednika Ataturka. Turski sud prije dva tjedna presudio je da je taj potez bio nezakonit.

Svjedočimo povijesti. Danas je dan kada se Aja Sofija vraća svojim korijenima“, rekao je ovom prilikom stanovnik Istanbula Serhat Maden, a njegov sugrađanin Sait Colak rekao je kako je njihova čežnja od 86 godina danas konačno završila. „Dugo smo čekali da se Aja Sofija ponovno otvori“, zaključila je.

Premijer Erdogan i njegovi glavni ministri, s maskama zbog opreza pred Covidom-19, kleknuli su na plave tepihe na početku ceremonije koja označava povratak muslimanske molitve. Vjernici, uz razmak i nošenje maski, sjedili su na molitvenim tepisima postavljenim na Trgu sultana Ahmeda.

Tijekom 17-godišnje vladavine Erdogan je promicao pretvaranje Aja Sofije u džamiju, a to je pitanje, popularno među biračima njegove stranke Stranke prava i razvoja (AKP), istaknuo i tijekom lokalnih izbora prošle godine.

Pretvaranje Aja Sofije u džamiju oštro su kritizirali crkveni velikodostojnici te su poručili da taj potez može produbiti religijske podjele. Turska navodi da će Aja Sofija ostati otvorena za posjetitelje te da će kršćanska umjetnička djela biti zaštićena.

Kršćanske freske i mozaici bit će pokriveni zavjesama tijekom muslimanskih vjerskih obreda.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene