Ispred povijesne Aje Sofije, zajedno s premijerom Erdoganom, tisuće muslimana opet moli nakon odluke da se nakon 86 godina ona prenamjeni u džamiju. I dalje će biti otvorena kao muzej, ali će se pri molitvi prekriti kršćanska obilježja.

Galerija Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 6 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 1 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 2 +2 Vjernici opet mole pred Ajom Sofijom - 3

Tisuće vjernika okupljaju se ispred istanbulske Aje Sofije gdje se održavaju prve molitve nakon odluke suda da se može iz muzeja prenamijeniti u džamiju.

Vezani članci Slika nije dostupna U Iranu avioni više ne smiju letjeti tijekom jutarnje molitve Slika nije dostupna Papa pozvao na odupiranje od straha od drugih, stranaca i doseljenika

Molitvi se pridružio i turski predsjednik Erdogan koji je već najavljivao da će se unatoč velikom broju ljudi, poštovati provođenje mjera fizičkog distanciranja.

Aja Sofija izgrađena je u doba cara Justinijana u šestom stoljeću, da bi ju 1453. odmah po osvajanju Carigrada, sultan Mehmed II. pretvorio u džamiju. Muzej je postala prije 86 godina za vrijeme bivšeg predsjednika Ataturka. Turski sud prije dva tjedna presudio je da je taj potez bio nezakonit.

Svjedočimo povijesti. Danas je dan kada se Aja Sofija vraća svojim korijenima“, rekao je ovom prilikom stanovnik Istanbula Serhat Maden, a njegov sugrađanin Sait Colak rekao je kako je njihova čežnja od 86 godina danas konačno završila. „Dugo smo čekali da se Aja Sofija ponovno otvori“, zaključila je.

Premijer Erdogan i njegovi glavni ministri, s maskama zbog opreza pred Covidom-19, kleknuli su na plave tepihe na početku ceremonije koja označava povratak muslimanske molitve. Vjernici, uz razmak i nošenje maski, sjedili su na molitvenim tepisima postavljenim na Trgu sultana Ahmeda.

Tijekom 17-godišnje vladavine Erdogan je promicao pretvaranje Aja Sofije u džamiju, a to je pitanje, popularno među biračima njegove stranke Stranke prava i razvoja (AKP), istaknuo i tijekom lokalnih izbora prošle godine.

Pretvaranje Aja Sofije u džamiju oštro su kritizirali crkveni velikodostojnici te su poručili da taj potez može produbiti religijske podjele. Turska navodi da će Aja Sofija ostati otvorena za posjetitelje te da će kršćanska umjetnička djela biti zaštićena.

Kršćanske freske i mozaici bit će pokriveni zavjesama tijekom muslimanskih vjerskih obreda.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju