Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina pripadnika američke mornarice koja je sudjelovala u humanitarnoj akciji nakon japanskog tsunamija u ožujku 2011., tužila je tokijsku električnu kompaniju TEPCO i traži više od 200 milijuna dolara odštete zbog izloženosti zračenju iz oštećene elektrane u Fukushimi.


Tužitelji su osmorica mornara s nosača aviona Ronald Reagan. Jedna od tužiteljica u vrijeme navodne izloženosti zračenju bila je trudna, a među tužiteljima je i njezina kći, objavio je NBC News.com

Tužitelji tvrde da je TEPCO "svjesno i s nemarom izazvao, dopustio i omogućio da netočno informiranje u vezi s pravim stanjem elektrane ode u javost, pa i do američke mornarice", piše u tužbi podnesenoj 21. prosinca na američkom saveznom sudu u San Diegu.

Vezani članci Slika nije dostupna Fukushima: Izlila se kontaminirana voda iz još jednog spremnika Slika nije dostupna Oko Fukushime će se graditi ledeni zid

>>Fukushima: Za dekontaminaciju i odštetu 100 milijardi eura

Tvrde da imaju razne simptome za koje odvjetnik Paul Garner kaže da ih je izazvala izloženost radioaktivnom zračenju. Riječ je o rektalnom krvarenju, problemima sa štitnjačom i stalnim migrenama, a svi imaju i povećan rizik od raka i stalnu potrebu za skupim medicinskim zahvatima.

Američki nosač aviona bio je uz japansku obalu, u blizini oštećene nuklearke Fukushime, u kojoj je nakon taljenja jezgre reaktora ispuštena velika količina zračenja u zrak i more. (Hina)