Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaganje u vojsku

Trump tražio, Trump dobio i više: Kongres odobrio 700 milijardi dolara za obranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Kongres je u četvrtak odobrio gotovo 700 milijarda dolara za obranu u proračunskoj godini 2018., što je više od onoga što je Donald Trump bio tražio.

Senat je u četvrtak napokon jednoglasno donio taj zakon, nakon Zastupničkog doma u utorak. Američki predsjednik Donald Trump koji je obećao da će "obnoviti" oružane snage treba ga još potpisati da bi stupio na snagu.

Pročitajte i ovo Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..." Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Iznos je za oko 15 posto veći nego za 2016., koja je čitava bila godina Baracka Obame i za 26 milijarda više od proračuna koji je tražila Bijela kuća, što je gotovo 4 posto više.

Sučeljeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa američki zastupnici su odobrili i iznimno povećanje - za oko 50 posto - proračuna Agencije za proturaketnu obranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijarda kako bi se financirali desetci novih presretača.

Iz novog proračuna financirat će se kupnja nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (dvadeset više nego što je Trump tražio), desetaka helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog).

Plaća vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 milijuna dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 milijuna za sustav proturaketne obrane.

Zakon se odnosi na proračunsku godinu 2018. koja je počela 1. listopada 2017. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene