Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabljenje morala

Institut za proučavanje rata poručio: "Prigožinova pobuna razotkrila je ozbiljne slabosti u Kremlju"

Pobuna paravojske Wagner i njenog vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog ruskog državnog vodstva u jeku rata protiv Ukrajine razotkrila je "ozbiljne slabosti" ruskog sigurnosnog sustava, smatraju zapadni stručnjaci.

Ustanak bi mogao oslabiti moral ruskih vojnika na fronti, navodi se u izvješću Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu.

"Prigožinova pobuna razotkrila je ozbiljne slabosti u Kremlju i ruskom ministarstvu obrane", piše ISW.

Sporazum koji je dogovorio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, prema kojem se šef plaćenika Prigožin treba povući u Bjelorusiju, samo je kratkoročno rješenje, tvrdi ISW. Za sada nije poznato je li Prigožin stigao u Bjelorusiju, a ne zna se ni hoće li mu se u egzilu pridružiti drugi članovi Wagnera, navodi AFP.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Isječci intervjua VIDEO Putin se oglasio, komentirao i "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini"

Prema procjeni ISW-a, pripadnici Wagnera imali su snage doći do predgrađa Moskve da je Prigožin to htio. Akcija Wagnera pokazala je nedostatak ruskih vojnih rezervi u pozadini.

"Prigožinova pobuna je pokazala da ruskim snagama nedostaju rezerve u mnogim pozadinskim područjima i gotovo sigurno će degradirati moral ruske vojske u Ukrajini", navodi se. Ukrajinske snage mogu koristiti ta saznanja u "pokušajima proboja ruske obrane".

Ukrajinci su se nadali da će sukobi unutar Rusije olakšati njihovo napredovanje.

"Ovi događaji bili su velika utjeha za ukrajinsku vladu i vojsku", rekao je Ben Barry iz Međunarodnog instituta za strateške studije za AFP. Barry smatra da je usprkos dogovoru Putinova pozicija vjerojatno oslabljena.

Pročitajte i ovo Mjesto pada mađarskog helikoptera Oko 60 pripadnika HV i dalje izvlači dijelove mađarskog helikoptera: U zahtjevnom zadatku pomaže njemačka tvrtka

Grupa Wagner vjerojatno više neće postojati kao neovisni akter na čelu s Prigožinom, smatra ISW. No, neki dijelovi Wagnera mogli bi biti podređeni ministarstvu obrane. Prigožin je vjerojatno smatrao da je marš protiv ministarstva jedini način za očuvanje Wagnera kao neovisne snage, ali je pritom precijenio šanse za uspjeh, piše ISW.

Situacija u kojoj bjeloruski čelnik zaustavlja vojno napredovanje prema Moskvi ponižavajuća je za Putina, dodaje se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene