Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateško naoružanje

Dramatično upozorenje američkog generala: "Nemamo obranu za oružje koje Rusija i Kina agresivno razvijaju!"

Rusi agresivno razvijaju novo oružje (Screenshot Reuters)
Rusi agresivno razvijaju novo oružje (Screenshot Reuters)
Rusija i Kina "agresivno" razvijaju nova hipersonična oružja za koje Amerika nema obranu, upozorio je američki general John Hyten.

"Kina je testirala svoje hipersonične sposobnosti, Rusija je učinila isto. I mi smo. Radi se o velikom izazovu za Ameriku jer ćemo trebati drugačiji sustav obrane i radare koji će prepoznati takve prijetnje. Naši protivnici to znaju", rekao je general John Hyten.

Istaknuo je da takvo oružje neće biti spremno za primjenu možda još nekoliko godina, no smatra da se Amerika mora biti spremna za njega. Hyten i drugi vojni dužnosnici smatraju kako sadašnja generacija satelita i radara koji detektiraju rakete nije dovoljna za otkrivanje nove generacije oružja. Hipersonične karakteristike znače da projektili imaju brzinu preko 6125 kilometara na sat.

Hyten je nedavno govorio i u Kongresu o američkim vojnim manjkavostima i priznao: "Nemamo obranu koja bi mogla spriječiti upotrebu takvog oružja protiv Amerike. Prva stvar koju trebamo napraviti je bolja radarska sposobnost i bolja sposobnost praćenja kako bismo bili u stanju prepoznati prijetnju i odgovoriti na nju."

Rusija se nedavno pohvalila lansiranjem hipersonične balističke rakete. Predsjednik Vladimir Putin je tada istaknuo kako Rusija posjeduje nova oružja kakva zasad nema nijedna druga zemlja u svijetu.

"Mi smo počeli razvijati takve nove vrste strateškog oružja koje uopće ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je proturaketni sustav u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen", rekao je ruski predsjednik.

Na pitanje kada bi Rusi mogli imati hipersonično oružje koje bi moglo doseći američko tlo, Hyten je, piše CNN, odgovorio: "To je isti problem kao i sa Sjevernom Korejom. Ako radite na tehnologiji, imat ćete je. A Rusi će je imati, i Kinezi će je imati a mi ćemo morati pronaći način kako se s time nositi."
 

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene