Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrlo blizu' cilju

AMERIKA PLANIRA UVESTI NOVU VRSTU NAORUŽANJA 'Vojnici su skeptični'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razvoj laserskog naoružanja za vojnike na bojnom polju je "iznimno blizu", tvrde u američkoj vojsci, koja je i zacrtala godinu uvođenja laserskog naoružanja u svoje redove. Ta godina je 2023.

Govoreći u Kongresu pred nadležnim tijelom, zamjenica tajnika američke vojske za istraživanje i tehnologiju Mary J. Miller, izvjestila je to tijelo da su u tijeku ekstenzivna testiranja, kojima je zadatak osigurati da se laseri mogu nositi s prijetnjama koje variraju od raketa i granata, do dronova i krstarećih projektila.

Pročitajte i ovo Laseri problem za avione - 2 pogibeljan trend Opasna igra može dovesti do tragedije: Ove godine zabilježeno 18 novih slučajeva Slika nije dostupna Nisu opasne samo za djecu Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja: Doznajte koje su igračke ŠTETNE za zdravlje

"Pokušavamo steći sigurnost da razumijemo, prije nego to ponudimo vojniku, što laser može učiniti i da oni razumiju njegove mogućnosti", rekla je Miller.

Upitana koliko je vojska blizu razvoju ofenzivnog i defanzivnog naoružanja usmjerene energije, Miller je odgovorila riječima - "vrlo blizu". "Ono što moramo sad učiniti jest izgraditi povjerenje naših operatera tako da oni razumiju što ti laseri sve mogu napraviti. Laseri su obećavani već užasno dugo vremena i dosad nikad nisu ispunili očekivanja. Stoga su vojnici vrlo skeptični", dodala je Miller.

Raytheon, tvrtka koja je jedan od glavnih američkih igrača u razvoju laserske tehnologije, radi na verziji lasera kojeg bi američki marinci mogli koristiti na taktičkom vozilu, jer bi bio dovoljno malen da se postavi na to vozilo.

S druge strane, američko zrakoplovstvo već je započelo s intenzivnim testiranjima lasera te ih koriste kao protumjere u zračnoj obrani, u infracrvenom spektru i protiv naoružanja koje cilja toplinske izvore. Zasad su to laseri manje snage.

"Kako nadograđujemo njihovu moć, tako ćemo s vremenom preći s defanzivne na ofenzivne mogućnosti s tim istim laserima", ističe dr. David Walker, zamjenik tajnika američkog ratnog zrakoplovstva za znanost.

Dodao je i da Američko ratno zrakoplovstvo surađuje i sa zapovjedništvom za specijalne operacije, kako bi se razvio ofenzivni laser kojeg bi se postavilo na AFSOC AC-130 leteće topovnjače.

Isto tako, Američko ratno zrakoplovstvo je zacrtalo cilj i da lasere stavi na borbene zrakoplove do 2020. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene