V-280 Valor (Screenshot: YouTube)
V-280 Valor (Screenshot: YouTube)

Futuristički transportni vojni helikopter koji će zamijeniti vremešni i legendarni UH-60 Black Hawk, poletio je prvi puta te time najavio svoj skori dolazak na američku i svjetsku pozornicu.


Kompanija Bell Helicopter objavila je u ponedjeljak videosnimku prvog polijetanja svojeg novog, futurističkog helikoptera jedinstvenog izgleda. Riječ je o helikopteru s pomičnim rotorima V-280 Valor.

Vezani članci Američka vojska, ilustracija Američki ministar obrane opovrgava povlačenje vojske iz Iraka: "Ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka" Snimka akcije protiv al-Bagdadija (Foto: U.S. Central Command) Američka vojska objavila snimku i fotografije akcije u kojoj je ubijen Al-Bagdadi

Let prototipa navedenog helikoptera, koji donekle podsjeća na stariji V-22 Osprey, poletio je prvi put u ponedjeljak unutar testnog poligona Amarillo kompanije u Teksasu.

"Valor je dizajniran kako bi revolucionarizirao vertikalni uzlet za američku vojsku i predstavlja tranformacijsku letjelicu za sve izazovne misije koje se traže od naših oružanih snaga", istaknuo je Mitch Snyder, predsjednik i izvršni direktor Bella.

V-280 Valor nešto je veći od legendarnog Black Hawka i može podići četiri člana posade s još 14 vojnika s punom opremom, dok Black Hawk može poletjeti s tri vojnika manje s punom ratnom opremom, prenosi Business Insider.

Ipak, Valor nije bez konkurancije, za primat u američkoj vojsci bori se protiv Sikorskijeva S-97 Raidera i SB-1 Defianta (vidi niže priložena videa).

Bell se nada kako će njihov Valor ući i u civilnu uporabu, no američka vojska se zasad čini najizglednijim tržištem, jer moraju zamijeniti tisuće dotrajalih Black Hawk helikoptera.