Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove ankete

Američka uprava i dalje u blokadi: Tko je politički profitirao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki se političari već deset dana ne uspijevaju dogovoriti o prekidu blokade savezne uprave. U međuvremenu je zaprijetila i dužnička kriza. Tko je i je li itko ovim svim politički profitirao?

Zbog nemogućnosti političkog dogovora oko donošenja novog saveznog proračuna, početkom listopada dobar dio američke savezne državne uprave ušao je u svojevrsnu blokadu. Na čekanju, odnosno prisilnim slobodnim danima, završilo je oko 800.000 zaposlenika, a samo su najnužnije službe zadržane na radnim mjestima. U NASA-i je to, primjerice, kontrola misije Međunarodne svemirske stanice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Težak tjedan u Ovalnom uredu Tri velike afere istovremeno tresu Bijelu kuću, Obamu usporedili s Nixonom! Slika nije dostupna Kvadratura kruga Fiskalna litica: Američki bi nas političari sve mogli gurnuti niz nju

>> Obama: Okončajte blokadu državnog proračuna, glasujte danas!

Blokada je danas ušla već u deseti dan, a zasad nema naznake nekog konkretnijeg dogovora. Problem je proistekao iz reforme zdravstva koju je predložio predsjednik Barack Obama pa je po njemu dobila i kolokvijalni naziv Obamacare. Republikanci, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, silom bi tu reformu htjeli poništiti, no u Senatu je većina na demokratskoj strani tako da njihov plan u ovom trenutku ne može uspjeti.

Unatoč tome, republikanci su kao uvjet dogovora postavili ustupke u pogledu Obamacarea, a u tome su najglasniji pripadnici Tea Partyja, libertarijanskog ogranka Republikanske stranke, nad kojima ni šef Zastupničkog doma John Boehner nema kontrolu.

Dok tako danima traje neizvjesnost, približava se i trenutak kada će Amerika dosegnuti tzv. plafon duga. To znači da će ukupan američki dug dosegnuti razinu koju je zakonom odobrio kongres. Ako se prije dosezanja plafona ne postigne dogovor o proračunu, Americi prijeti pad niz fiskalnu liticu jer neće biti u stanju redovito servisirati svoje dugove. Posljedično prijeti i potres globalnom gospodarstvu, s obzirom da je Amerika najjača ekonomska sila svijeta.

Republikanci nagrabusili u anketama

Prema informacijama Gallupa, koji već desetljećima provodi ankete o političkim pitanjima u SAD-u, čitava je situacija dosad najviše štetila republikancima. Oni su dosegnuli povijesni minimum popularnosti (istraživanje se provodi od 1992.), koja trenutno iznosi tek 28 posto (pitanje ispitanicima glasi: Imate li pozitivno mišljenje o republikancima?).

Posljednja je anketa provedena proteklog vikenda, kada je blokada državne uprave već stupila na snagu. Prije toga, zadnja anketa je provedena u rujnu i tada je o republikancima pozitivno mislilo 38 posto ispitanika.

Na demokrate pozitivno gleda 43 posto ispitanika, što je također pad u odnosu na rujan, ali za samo četiri postotna poena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene