Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka mornarica dobit će novu 'igračku' - protubrodsku raketu LRASM, koju neprijatelj neće moći vidjeti sve dok ne bude prekasno.


Američka mornarička flota se ne podmlađuje, a rezovi u proračunu za vojsku stvari dodatno kompliciraju. No, zato je tu američka Agencija za projekte naprednih istraživanja (DARPA), koja želi 'zabetonirati' američku pomorsku nadmoć raketnim sustavom čiji projekt vrijedi 71 milijun dolara i kojeg će izvesti tvrtka Lockheed Martin.

Vezani članci Slika nije dostupna Američka vojska ne želi reći zašto je lansirala raketu i što nosi Slika nije dostupna Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika

>> VIDEO Ako ovako baca betonske cigle, što će tek raditi ljudima?

Raketa LRASM je evolucijski korak naprijed u odnosu na raketni sustav 'Joint Air-to-Surface Standoff Missile'm koji je započet 1998. godine i čija svaka raketa košta 700.000 dolara, prenosi Business Insider.

LRASM sustav čeka testiranje lansiranjem iz zraka, odnosno pomoću B-1 Bone bombardera (Inačice B-1A zrakoplova iz 70-ih godina prošlog stoljeća), odakle će napasti svoju metu.

'Naoružana je s dokazano pouzdanom probojnom i eksplozivno-rasprskavajućom bojevom glavom, LRASM leti autonomno, po danu i noći i u svim vremenskim uvjetima. Raketa ima multi-modalni senzor, poveznicu s bazom podataka, unaprijeđeni proturadarski GPS sustav za otkrivanje i uništavanje specifičnih ciljeva unutar skupine brodova', stoji na stranicama tvrtke Lockheed Martin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook