Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori u Sloveniji?

Bratušek spremna na ostavku, odluka nakon međustranačkih konzultacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u utorak da je spremna dati ostavku na dužnost ako bi postojala mogućnost da prijevremeni izbori budu prije ljeta no da će odluku o tome kada će to napraviti donijeti tek nakon razgovora s predsjednicima koalicijskih stranaka u vladi.

"Prijevremeni izbori su činjenica, ali bi prenagljeni potezi Sloveniji prije štetili nego koristili. Zato ću s koalicijskim partnerima još ovog tjedna dogovoriti kako stvari zaključiti tako da za državu ne bude štete. Spremna sam dati ostavku odmah ako bi parlamentarni izbori bili prije ljeta", rekla je Bratušek, nakon razgovora s predsjednikom države Borutom Pahorom, s kojim je govorila o stanju u državi nakon kongresa stranke Pozitivna Slovenija (PS) na kojemu ju je krajem prošlog tjedna na unutarstranačkim izborima za predsjednički položaj pobijedio osnivač stranke, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslala pismo Slovenija: Bratušek od stranaka traži izjašnjavanje o prijevremenim izborima Slika nije dostupna Politička kriza Slovenska vlada s najslabijim rejtingom od dolaska na vlast

"Nakon kongresa stvari više nisu iste i još uvijek tvrdim da teško mogu voditi vladu kad u vlastitoj stranci nisam dobila potporu", rekla je Bratušek, potvrdivši da je u utorak dala ostavku na mjesto u stranci.

Hrvatski i slovenski sindikati za "socijalnu Europu"

Prema najavama slovenskih medija, skoro 17 od 27 parlamentarnih zastupnika PS-a bliži su Bratušek nego Jankoviću i razmišljaju također o ostavci u stranci, ali je Bratušek rekla da ne razmišlja o osnivanju vlastite stranke ili zastupničke skupine.

Predsjednik Borut Pahor izjavio je nakon razgovora s Bratušek da se odriče mogućnosti da nakon eventualne ostavke Bratušek sam predloži mandatara za sastav nove vlade, ali da bi to trebali učiniti i zastupnici koji imaju pravo predlaganja novog mandatara ako skupe deset glasova.

Mišljenja o tome da li prijevremene izbore održati već sredinom lipnja ili tek na jesen su različita, a postoje kombinacije da će Bratušek u dogovoru s strankama koalicije koja je pred raspadom dogovoriti scenarij po kojemu bi vladu vodila do 1. rujna, kako bi se prijevremeni izbori, godinu dana prije roka, održali ove jeseni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene