Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za EU parlament

Hrvatski i slovenski sindikati za "socijalnu Europu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Savez slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) potpisali su danas zajedničku izjavu o izborima za Europski parlament u kojoj pozivaju građane Hrvatske i Slovenije da na izborima biraju "socijalnu Europu".

SSSH i ZSSS izražavaju duboku zabrinutost zbog smjera kojim ide EU i "razarajućeg učinka europskih politika na socijalno tkivo Hrvatske i Slovenije", te upozoravaju birače da svojim glasovima mogu izabrati političke opcije koje će odustati od štetnih politika štednje i socijalnoga dampinga, ali mogu i omogućiti njihov nastavak.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

U kontekstu snaženja nacionalizma, rasizma, populističkih pokreta i dominantnih politika štednje i socijalnoga dampinga, u uvjetima rastućega globalnog povezivanja interesa kapitala bez granica, koji kupuje javne politike i političare, sindikalni se pokret mora hitno mobilizirati, povezati i zajedničkim se akcijama tome oduprijeti, ističe se u izjavi.

Pobjeda ekstremne desnice, nacionalista i euroskeptika na EU izborima dodatno bi pogoršala sadašnje stanje. Umjesto toga, rješenje je "više socijalne Europe za sve", poručuju hrvatski i slovenski sindkalci.

Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja

Zajedno s krovnom europskom sindikalnom organizacijom – Europskom konfederacijom sindikata (ETUC), traže promjenu smjera koja će donijeti više socijalne Europe, više solidarnosti za europske državljane, posebice mlade, umirovljene i žene, te sveobuhvatnu, djelotvornu i socijalno pravednu politiku ekonomskog i društvenog oporavka.

Plan gospodarskog oporavka mora dati prioritet investicijama u održivi rast i razvoj, otvaranju novih kvalitetnih radnih mjesta i socijalnoj pravdi, uz istodobnu borbu protiv nejednakosti i siromaštva.

Prioritet buduće europske politike moraju biti strategija zapošljavanja, temeljena na politikama reindustrijalizacije država članica EU, i ambiciozni plan investicija za otvaranje do 11 milijuna novih radnih mjesta, temeljen na strukturnim investicijama, a ne na strukturnim reformama.

Sindikati traže hitno okončanje politike štednje i vraćanje solidarnosti u središte pozornosti, te europske javne politike koje će osigurati da ekonomske slobode neće imati prednost pred temeljnim socijalnim pravima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene