Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslala pismo

Slovenija: Bratušek od stranaka traži izjašnjavanje o prijevremenim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska premijerka Alenka Bratušek svim je parlamentarnim strankama uputila pismo u kojem traži da se odrede prema mogućnosti prijevremenih izbora kako bi se izbjegla dugotrajnija politička kriza.

'Na pragu smo novih prijevremenih izbora, ali ne želim da to dovede do duže političke krize s negativnim posljedicama za gospodarstvo i ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici', navela je u pismu Bratušek, pozivajući stranke da se obvežu da neće predlagati svoje kandidate za mandatara prijelazne vlade jer bi to krizu produžilo i onemogućilo prijevremene izbore u optimalnim rokovima.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

'Sve do izbora moramo postupati odgovorno i promišljeno, kako bi osigurali da naši politički potezi državi ne štete', navodi Bratušek u pismu.

Ona je u utorak nakon sastanka s predsjednikom države Borutom Pahorom rekla da, što se nje tiče, ona i vlada mogu odmah odstupiti, što bi omogućilo da se prijevremeni izbori održe već u lipnju, ali da je to ovisno od parlamentarnih stranaka, ne samo onih u njenoj koaliciji nego i od oporbe.

Bratušek spremna na ostavku, odluka nakon međustranačkih konzultacija

U međuvremenu, najveća oporbena stranka u parlamentu, Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša, u srijedu je povukla s mjesta potpredsjednice parlamenta svoju zastupnicu Romanu Tomc, a premijerku pozvala da svoju ostavku dade najkasnije u ponedjeljak, kako je ranije i najavljivala.

U suprotnom, vodeća oporbena stranka razmišlja o ustavnoj tužbi protiv premijerke jer kaže da njena vlada nije ispunila više obveza, a među ostalim kroz parlament nije usvojila zakon o primjeni zlatnog fiskalnog pravila koje je lani uneseno u ustav.

Riječ je pravilu prema kojemu proračunski prihodi i rashodi trebaju biti izbalansirani, prema pravilu iz fiskalnog pakta Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene