Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođa oporbe

VIDEO Navaljni je snimio videoporuku za ruski narod u slučaju da bude ubijen

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Afp
Aleksej Navaljni bio je svjestan toga u kakvoj se situaciji nalazi, stoga je u dokumentarnom filmu koji se bavi njegovim životom i političkim djelovanjem poslao poruku Rusima što učiniti ako ga vlasti smaknu.

Aleksej Navaljni preminuo je u sibirskom zatvoru, a kao uzrok smrti zatvorski upravitelj naveo je krvni ugrušak. Navaljni, kao vođa oporbe, služio je 19-godišnju kaznu 1900 kilometara udaljen od Moskve u koloniji IK-3 u Karpu.

Kritičar Kremlja u dokumentarnom filmu iznio je poruku za sve građane Rusije ako ga vlasti odluče ubiti.

Pročitajte i ovo Prosvjed na Markovu trgu prosvjed na Markovu trgu Žestoke poruke s pozornice: "Plenković je napravio nešto što nije ni Khuen-Héderváry. U pakao s tom bandom lopovskom"

"Ima nešto što vam očito moram reći. Ne smijete odustati. Ako me odluče ubiti, to znači da smo nevjerojatno snažni. Moramo iskoristiti tu moć. Jedina stvar potrebna da zlo nadvlada jest da dobri ljudi ne učine ništa, stoga nemojte biti pasivni", rekao je Navaljni u dokumentarnom filmu.

Navaljni se razbolio još 2020. godine na letu iz Sibira za Moskvu. Nakon što je odveden u Njemačku, lokalni medicinski stručnjaci utvrdili su da je bio izložen otrovu iz grupe novičok, koji je kemijski agens iz sovjetskog doba poznat kao nervni otrov.

Pročitajte i ovo Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska

Navalni je optužio Kremlj za napad, a neovisne istrage pronašle su veze između napada i ruskih sigurnosnih službi.

Rusija je odbila sudjelovati u istrazi i negirala je bilo kakvu umiješanost ruskih vlasti u taj slučaj trovanja. Slični su se incidenti dogodili u prošlosti, kao što je trovanje bivšeg ruskog vojnog časnika Sergeja Skripala u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je bio povezan s istim nervnim agensom, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac

Unatoč oporavku u Njemačkoj, Navaljni se vratio u Rusiju, gdje je odmah uhićen. Bio je zatvoren od siječnja 2021., a postojala je velika zabrinutost da bi ruske vlasti mogle ugroziti njegov život.

Nakon objave da je preminuo u Rusiji su organizirani veliki prosvjedi, a ured državnog odvjetnika naredio je Rusima da ne sudjeluju na njima. Prosvjedi su se proširili diljem Europe. Stotine prosvjednika okupile su se u europskim gradovima kako bi izrazile bijes zbog smrt najvećeg Putinova kritičara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene