Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da nije potpisao sporazum o normalizaciji s Kosovom jer je Srbija međunarodno priznata država i on ne želi praviti "međunarodno pravne sporazume s Kosovom koje nije međunarodno pravno priznato".


Vučić je, komentitrajući u javnom obraćanju aneks koji je jučer pod pokroviteljstvom EU-a usuglašen u Ohridu na ranije prihvaćeni europski sporazum, rekao da pažljiuvo odmjerava i svaku izgovorenu riječ, pozivajući se na članak 3. Bečke konvencije po kojem i suglasnost predsjednika države ima razinu obveze.

"Zato sam odbijao davati izjave poput 'prihvaćamo' već (sam rekao) 'prihvaćamo koncept' i 'radit ćemo na implementaciji' ili 'spremni smo da radimo'", naveo je Vučić.

On je naglasio spremnost Srbije da "radi na provedbi sve do svojih crvenih linija".

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije EU tvrdi da je postignut dogovor Srbije i Kosova, Vučić: "Nisam ništa potpisao"

Vučić je ocijenio da u provođenju ankesa sporazuma Beograd više ne ovisi "o dobroj volji Prištine*, već o tome koliko je Srbija spremna napraviri "određene stvari na svom europskom putu".

Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Vučić i Kurti stigli na zajedničke razgovore: Hoće li se postići dogovor oko Kosova?

Postoje zasebno preuzete obveze obje strane čije će provođenje kontrolirati i nadzirati EU, dodao je Vučić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju