Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVA NA FACEBOOKU

Boris Milošević objašnjava zašto je ponosan zbog Tesle na kovanicama eura: "Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Boris Milošević komentirao je izbor lika Nikole Tesle za hrvatsku kovanicu eura nakon što je Narodna banka Srbije (NBS) ocijenila u četvrtak da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako hrvatska postane članica eurozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda".

Lik Nikole Tesle nalazit će na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članicom eurozone što je izazvalo negodovanja u Srbiji.

Milošević je na Facebooku objavio poduži status u kojem objašnjava zašto je ponosan što će Teslin lik biti na hrvatskim kovanicama eura.

"Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa cijelim svijetom", počinje Milošević i dodaje kako su Teslu odabrali građani.

"Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvijek vjeran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj eurokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske.

Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu. Apsolutno podržavam ovu odluku.

Prema njegovim uputama, 1895. godine je izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju u mojem rodnom kraju, na Skradinskom buku na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga na svijetu. Puštena je u pogon samo dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Nijagare.

Nudio je svoje savjete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha(novca) za sve njegove vizije.

Teško je nabrojati sve velike stvari kojima nas je Tesla zadužio i kako je ovo što su građani prepoznali zapravo, odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te na neki način vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen. Sjetimo se sami da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić.

Prije točno 15. godina je održana svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, čime se na neki način vratio u javni prostor na velika vrata kao simbol koji nas zajedno okuplja i spaja.

Memorijalni centar su tada zajednički otvorili Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i izaslanik tadašnjeg američkoga predsjednika Busha.

U tom trenutku kao i za svog života Nikola Tesla je bio točka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti. Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu", napisao je Milošević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene