Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dačić o skupu OESS-a:

'Srbija se pokazala kao ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
“Srbija se pokazala kao ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni i potvrdila da može predsjedati organizacijom čija je tema rasprava i sama više puta bila', kazao je Ivica Dačić.

Predsjedanjem Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i uspješnim organiziranjem Ministarskog vijeća te organizacije Srbija pokazuje da je postala ozbiljan čimbenik na međunarodnoj sceni, ocijenili su u subotu srbijanski premijer Aleksandar Vučić i šef diplomacije Ivica Dačić po završetku 22. ministarskog summita OESS-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

“Srbija se pokazala kao ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni i potvrdila da može predsjedati organizacijom čija je tema rasprava i sama više puta bila. Pokazali smo da je promijenjen međunarodni položaj Srbije i da ona igra važnu ulogu, nakon svega što je postigla posljednjih godina, a za to su nam odali priznanje i sudionici skupa u Beogradu”, rekao je Ivica Dačić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Srbije.

Očekivanja uoči summita u Beogradu da će na tom skupu, “poslije toliko dubokih podjela odjednom zavladati duh kompromisa i tolerancije”, ocijenio je nerealnima.

“Ipak, došli smo do nekoliko važnih dokumenata - o borbi protiv terorizma, nasilnom ekstremizmu koji vodi u terorizam, o mladima i sigurnosti... Nije se moglo doći do kompromisa o nekikm drugim temama, ali su svi primjetili da je ton kojim su se uzajamno obraćali sudionici pokazivao mnogo više toleranicije i uvažavanja nego prethodnih godina”, rekao je Dačić.

SLJEDEĆI NA REDU? Susjedi zaglavljeni između NATO-a, Rusije i Srbije

Kompromisi su izostajali najčešće zbog nesuglasja zainteresiranih oko toga koju formulaciju upotrijebiti za sukobe u Ukrajini ili migrantsku krizu, objasnio je Dačić. Ocijenio je da i ta nesuglasja pokazuju kako Srbija ipak može biti mjesto razgovora i dogovora.

Premijer Vučić istaknuo je veliku važnost 22. Ministarskog vijeća OESS-a za Srbiju, ne samo na međunarodnoj razini već i kroz niz veoma važnih bilateralnih susreta .

“Imao sam 11 bilateralnih sastanaka - od eurpske šefice diplomacije Federice Mogherini, američkog državnog tajnika Johna Kerryia, ruskom šefa diplomacije Sergeja Lavrova, ministara vanjskih poslova Njemačke, Turske, Austrije, Japana.. Za Srbiju je veoma važno da smo već ugovorili nekoliko posjeta za sljedeću i ovu godinu”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio dolazak u Srbiju ruskog premijera Dmitrija Medvedeva “u prvoj polovici 2016. godine” i turskog premijera Ahmeta Davutoglua na poslovni forum u Beograd, te je objavio da je prihvatio poziv za posjet Japanu i pozvao premijera Japana da posjeti Srbiju.

Ministarsko vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) završeno je noću na subotu u Beogradu, ali je, unatoč dodatnom popodnevnom zasjedanju mimo uobičajenog protokola, izostala suglasnost članica o nekoliko tema ovog skupa. Ključne teme ministarske konferencije 57 država članica OESS-a bile su borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, rusko-turski spor poslije rušenja ruskog vojnog zrakopolova, borba protiv prodaje narkotika, a među prijedlozima izjava koje nisu usvojene je i dokument o slobodi okupljanja, izjašnjavanja i slobodi medija.
Završetkom 22. Ministarskog vijeća OESS-a istodobno je službeno završeno i jednogodišnje predsjedanje Srbije i predsjedanje u 2016. preuzima Njemačka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene