Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovije izvješće FAO-a potvrdilo je ono što većina građana i osjeti sama, hrana nikad nije bila skuplja.


Naime UN-ove organizacija za hranu i agrikulturu objavila je indeks cijena hrane na svjetskom tržištu u 2010. godini. U usporedbi s cijenama od 2002. do 2004. godine, hrana je osjetno skuplja, pogotovo cijena šećera i masnoća.

Vezani članci Kupnja namirnica Loše vijesti za Hrvatsku: Hranu plaćamo skuplje od Španjolaca i Britanaca. "Doslovno se hodočasti od centra do centra, traže se nekakve akcije..." Kretanje cijena voća i povrća Kako to? Vlada prošle godine smanjila PDV na voće i povrće, a misao vodilja bila je ušteda: No umjesto pojeftinjenja cijene su još i veće

Štoviše indeks je najveći otkad se mjerenje i provodi, od 1990. godine. U 2008. godini kad su podaci bili slični u nekim dijelovima svijeta kao što su Haiti i Bangladeš izbili su neredi.

Tada su cijene žitarica, kukuruza, mliječnih i mesnih proizvoda dostigle vrhunac od 213, 5 posto dok je 2010. brojka skočila na 214,7 posto. Šećer primjerice nikad nije bi skuplji u posljednjih 30 godina.

>> Slovenac živio dva mjeseca trošeći sedam kuna na dan

Ekonomist FAO-a Abdorleza Abbdassian upozorava kako je svijet ušao u opasno područje. 'Iako smo prošle godine imali dobru žetvu, cijene bi mogle još dodatno porasti zbog požara u Rusiji, sušama u Argentini, poplavama u Australiji i jake zime na sjevernoj polutki', kazao je.