Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al Qaedina 'Generacija ubojica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stravične fotografije, iz video snimke koja je zaplijenjena prošle godine u prosincu iz kuće Khan Bani Saada, u sjevero istočnom Bagdadu, pokazuju kako al Qaeda učestalo koristi i obučava djecu i žene za izvršenje svojih planova i napada.

S puškama u ruka i opasani pojasevima gotovo velikim poput njih samih, ovi dječaci, osnovnoškolci, obučavaju se kako bi postali nova generacija ubojica u al Qaedinom kampu.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Na snimkama prikazanim novinarima vidi se izvođenje vježbe u kojoj dječaci s crnim maskama, upadaju u kuću a puške drže uperene u glave lažnih stanara. Druga pak fotografije prikazuje dječaka koji nosi prsluk sa bombom i pozira s automatskim oružjem, a na još jednoj slici mladi dječaci vježbaju otmicu, pa tako držeći ga na nišanu prisiljavaju čovjeka da siđe s bicikla.

Video snimka iz koje su izvučene ove fotografije, dio su propagande kojom se želi privući što više mladih dječaka. U tu svrhu obučavaju se i koriste i žene. Oni su opasni ubojice, zato što su neprimjetni te tako mogu prelaziti kontrolne točke koje drže amerikanci, bez izazivanja sumnje.

Irački dužnosnici naglašavaju da se povećava broj otmica djece koja se prisilno odvode u al Qaedine kampove. Tragično je što oni potpuno nestanu i nitko ih poslije više ne može pronaći.

Iranski ministar obrane Mohammed al-Askari nije otkrivao koliko je djece nestalo na ovakav način, ali ističe i da se djeca ne otiomaju samo kako bi postali budući teroristi, već i da bi teroristi dobili otkupninu za njih.

Glasnogovornik američke vojske Gregory Smith naglasio je pak kako postoje nepobitni dokazi da je Osama Bin Laden počeo koristiti djecu za svoje potrebe. 

„Al Qaida u Iraku želi zatrovati nove generacije, želi odgojiti nove generacije terorista. Vjerujemo kako je ovaj video snimljen da bi privukao mnoge mlade snage“. 

Sudbina ove djece stravična je, kao i nemoć ostalih da im pomognu. Slična je pak sudbina zadesila i ženu samoubojicu sa Downovim sindromom koja je prošli tjedan aktivirala bombu na tržnici u Bagdadu i time ubila više od deset ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene