Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gadafi gubi kontrolu nad većinom zemlje. Uporišta su mu još dijelovi Tripolija, te jedan grad na jugu.


Bori se da uspostavi nadzor nad zapadom. Većina vojske nije više odana pukovniku. Kod Bengazija- - uporišta prosvjednika srušio se borbeni zrakoplov. Posada je odbila bombardirati narod. S prosvjednicima se bore Gadafijeve pristaše i strani plaćenici- iz Afrike i Istočne europe.

Vezani članci Slika nije dostupna Bin Ladenova oporuka: Ne želim da mi djeca završe u Al Kaidi Slika nije dostupna Tijelo Osame bin Ladena bačeno u more

Prvi put od izbijanja nemira u arapskom svijetu oglasio se Iran. Režim koji za prosvjednike i oporbene čelnike u vlastitoj zemlji traži smrtnu kaznu, pozdravlja kako kažu islamsko buđenje u drugim državama.

>> Piloti protiv Gadafija: Odbili bombardirati Benghazi, srušili avion

>> Bivši ministar: Imam dokaz da je Gadafi izdao naredbu za Lockerbie

U nasilju koje prati pobunu protivrežima libijskog vođe Moamera Gadafija dosad je poginulo najmanje 640 ljudi, od kojih 275 u Tripoliju i 230 u Bengaziju, objavio je Međunarodni savez liga za ljudska prava (FIDH) iz Pariza.

Ta brojka, koja je više nego dvostruko veća od službenih libijskih podataka o 300 poginulih, temelji se na 'vojnim izvorima' za Tripoli i podacima s terena koje je Libijska liga za prava čovjeka prikupila u Bengaziju i nekim drugim lokacijama, rekla je predsjednica FIDH-a Suhair Belhasen Tu nisu ubrojene moguće žrtve u gradu Tobruku, na krajnjem istoku Libije, o kojem FIDH nema pouzdanih podataka.

Al-Kaida osnovala emirat na istoku zemlje?

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Halid Kaim izjavio je da je al-Kaida u Derni na istoku Libije osnovala emirat na čelu s nekadašnjim zatočenikom iz Guantanama Abdelkarimom Al-Hasadijem.

'Al-Kaida je osnovala emirat u Derni kojem je na čelu bivši zatočenik iz Guantanama Abdelkarim Al-Hasadi', rekao je Kaim na sastanku s veleposlanicima zemalja članica EU, ustvrdivši kako al-kaida u Libiji želi 'talibanski scenarij'.

Kaim je dodao i da Al-Hasadi ima 'pobočnika' u Al-Baidi 'koji se zove Keiralah Barasi i također je pripadnik al-Kaide'. Kazavši kako se u novom emiratu počinje nametati obveza nošenja burke, Kaim je ustvrdio da su islamisti 'smaknulo određeni broj ljudi zato što su odbili surađivati'.

Stanovnici Derne izjavili su novinarima da su informacije o uspostavi emirata netočne, iako su potvrdili da u mjestu ima islamista. (D.Ma./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju