Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u programu emitiranom u programu državne televizije kazao kako je uvjeren da će se američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu jednog dana suditi za "zločine" počinjene u Iraku, prenijeli su mediji.


"Duboko vjerujem da će se jednog dana, aktualnom američkom predsjedniku i američkim dužnosnicima suditi na neovisnom međunarodnom sudu zbog zločina počinjenih u Iraku", rekao je Ali Khamenei.

Vezani članci Švicarski franak, ilustracija - 1 Sud EU-a potvrdio pravno stajalište Vrhovnog suda u slučaju ništetnosti ugovora Slika nije dostupna Ajatolah Hamenei pozvao sve muslimane na obranu Palestinaca u Gazi

"Javno mišljenje islamskih naroda danas osuđuje Amerikance. Oni ih mrze. Smatram da bi trebali preuzeti odgovornost za svoja nedjela. SAD ne može ignorirati svoje dužnosti, jer stanje neće ostati isto", rekao je iranski vrhovni vođa, podsjetivši kako ni Hitleru nikad nije suđeno, jer se ubio prije završetka rata.

Ali Khamenei također je optužio Sjedinjene Države da su 2003. napale Irak kako bi ostvarile svoj plan na Bliskom istoku - plan koji se "vrti oko Izraela", velikog iranskog neprijatelja s ciljem da se oslabi islamski svijet.

Nakon svrgavanja s vlasti Saddama Husseina američka je administracija pokrenula kampanju s ciljem demokratizacije arapskog svijeta, uz pomoć plana "Veliki Bliski istok", što je u regiji protumačeno kao miješanje u unutarnje poslove. "Američki plan za Bliski istok nije uspio, kao što nije uspio ni njihov veliki cilj koji se odnosi na Islamsku Republiku Iran", kazao je.