Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorio dva rudnika urana

Ahmadinedžad: Postali smo nuklearna zemlja i nitko nam to neće oduzeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na iranski Dan nuklearne energije predsjednik te države Mahmud Ahmadinedžad otvorio je dva rudnika urana ponosno rekavši kako je Iran nuklearna zemlja i da im to nitko neće moći oduzeti.

Iran je u utorak otvorio dva rudnika za iskapanje urana koji će opskrbljivati novi kompleks za proizvodnju "žutog kolača" u pokrajini Jazd, izvijestila je državna televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatopljenje odnosa? Predsjednik Irana pohvalio Obamu: Poslao mi je pozitivno i konstruktivno pismo Slika nije dostupna Nuklearni program ide dalje Novi predsjednik Irana želi prijateljstvo sa Zapadom, kritizira Izrael

Dva rudnika smještena su u Sagandu, stotinjak kilometara od novog kompleksa, podignutog u Ardakanu. On će imati kapacitet godišnje proizvodnje od 60 tona žutog kolača, pročišćenog koncentrata uranove rude koji se koristi za proizvodnju nuklearnog goriva u centrifugama za obogaćivanje urana.

>> Pregovori svjetskih sila i Irana bez rezultata

Iran je prije desetak godina objavio otkriće tih rudnika u Sagandu, koji, po zapadnim stručnjacima, sadrže rudu slabe kvalitete.

"U prošlosti smo ovisili o drugim zemljama u opskrbi žutim kolačem ali, hvala Bogu, rudnici se otvaraju jedan za drugim. Sada kontroliramo cjelokupan lanac proizvodnje nuklearne energije", kazao je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u govoru izravno prenošenom na televiziji.

"Postali smo nuklearna zemlja i nitko nam to neće moći oduzeti", kazao je on.

Teheran je u utorak inaugurirao i akcelerator elektrona, izrađen u istoj pokrajini Jazd, te proizvodnju pet novih radio-izotopnih lijekova, povodom Nacionalnog dana nuklearne tehnologije, objavila je televizija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene