Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu dogovorili ništa

Pregovori svjetskih sila i Irana bez rezultata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske sile i Iran ostali su jednako udaljenih stajališta nakon dva dana intenzivnih pregovora o iranskom nuklearnom programu u Kazahstanu, objavila je novinarima visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Dvije strane nisu čak ni dogovorile datum nastavka razgovora, što posebno naglašava izostanak bilo kakva napretka u približavanju stajališta i predstavlja još jedan udarac diplomatskim naporima da se napokon riješi deset godina dug prijepor oko iranskog nuklearnog programa.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

'Imali smo dva dana dugih i intenzivnih rasprava o sadržaju našeg prijedloga o gradnji povjerenja. Međutim, naša su stajališta ostala jako udaljena', kazala je Ashton koja u odnosima s Iranom predstavlja šest svjetskih sila - SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Njemačku i Kinu.

Međutim, ruski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih Sergej Rjabkov nije djelovao tako pesimističan, kazavši da su razgovori u Kazahstanu definitivno bili 'korak naprijed' iako nije postignut kompromis.

>> Iranski ajatolah prijeti Izraelu: Sravnit ćemo Tel Aviv sa zemljom!

Ashton je rekla da je ovo bio prvi sastanak s Irancima 'koji je imao pravu interakciju, na kojem se moglo razgovarati o pojedinostima, izravno postavljati pitanja i dobivati odgovore... U tom kontekstu, imali smo vrlo važan i nov element', kazala je, ali i odmah dodala: 'ali ono što je ipak najvažnije na kraju jest suština', a tu napretka nije bilo.

Iranski pregovarač Said Dažlili priznao je da su stajališta udaljena i dodao kako je na svjetskim silama da iskažu spremnost poduzeti korake u gradnji povjerenja. 'Mi smo predložili plan djelovanja, ali druga strana na to nije bila spremna i zatražila je dodatno vrijeme da prouči ideju', kazao je.

Pregovori u Kazahstanu vođeni su u pozadini rasta napetosti između velikih sila i Sjeverne Koreje, koja kao i Iran prkosi međunarodnim zahtjevima u svezi sa svojim nuklearnim programom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene