U pučkoj kuhinji, arhiva (Foto: Pixell)
U pučkoj kuhinji, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Bosanac iz Kanade Agan Hodžić ostavio je nakon smrti pola milijuna eura za tri pučke kuhinje u Sarajevu.


Tri sarajevske pučke kuhinje; Stari Grad, Merhamet i Crveni križ FBiH dobile su pola milijuna eura (milijun konvertibilnih maraka) koje im je oporučno nakon smrti ostavio Agan Hodžić.

Rođen 1930. u selu Kovanj nedaleko od Rogatice, Hodžić je u Kanadu otišao davnih dana i tamo se obogatio.

Preminuo je 2015. godine, a još za života donio je odluku da svoje bogatstvo pokloni onima kojima je pomoć najpotrebnija. U pučke kuhinje volio je navratiti dok bi bio u posjetu rodnoj zemlji.

"Radio je kao drvosječa u Kanadi. Onda je otvorio jedan mali restoran, pa je onda imao dva motela na Floridi, a kasnije je kupovao stare kuće, renovirao ih i prodavao, čime je stekao kapital koji možda za američke uvjete i nije nešto velik, ali je za naše značajan", ispričao je za bosanske medije Enver Ahmetspahić, član Aganove obitelji.

Oporuku kojom je novac donirao narodnim kuhinjama napravio je sedam godina prije smrti.

"Nama je već uplaćeno 270.000 KM, a isto toliko i drugim javnim kuhinjama. Gospodin koji je živio u Kanadi u oporuci je precizirao da se novac može trošiti samo za hranu", ispričala je šefica pučke kuhinje Stari Grad Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zliha.
 

Vezani članci Mate Rimac, donacija iz Kine Dobro se dobrim vraća: Rimac pomogao Kinezima kad im je bilo teško, oni sad uzvraćaju Medicinska oprema iz Šangaja Prva pošiljka: Iz Šangaja u Zagreb stiglo 12,5 tona medicinske opreme