Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obnova i poboljšanja infrastrukture, mehanizacija i genetski modificirani usjevi, mogli bi značajno povećati i poboljšati proizvodnju, tvrdi Juma. Ovo stajalište, danas će se prezentirati afričkim vođama na informativnom summitu u Tanzaniji, gdje se sastaju predsjednici Tanzanije, Kenije, Ugande, Ruande i Burundije, kako raspravljali o afričkoj hrani, sigurnosnim pitanjima, te klimatskim promjenama.


'Nova žetva', naziv je nove knjige koja govori o tome kako bi Afrika mogla sama sebe prehraniti i prije izmjene jedne generacije, te postati važni izvoznik, kada je poljoprivreda u pitanju. Autor knjige je Calestous Juma, inače redoviti profesor na Harvardu.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o cijenama goriva: ''Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda. Ako se stvari ne budu smirivale, imamo dodatne alate'' Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 5 Ove hrvatske obitelji su svaki drugi mjesec gladne, a neki se i smrzavaju: ''Meso kupim ako nađem negdje na akciji''

>> 'Zdravlje, HIV i ljudska prava tijesno su povezani'

>> SAD i Indija zajedno protiv gladi u Africi

Profesor Juma izjavio je uoči summitu, kako afrički vođe moraju prepoznati da su 'agrikultura i ekonomija isti pojam kada je Afrika u pitanju'. 'Odgovornost je na afričkim vođama da moderniziraju privredu, a to znači da, za početak, moraju modernizirati poljoprivredu', dodaje Juma.

Stagnacija

Globalna proizvodnja hrane je uzletjela unutar zadnjih nekoliko desetljeća, ali je stagnirala u mnogim dijelovima Afrike, unatoč činjenici da kontinent ima viška obradivih površina i radne snage, objašnjava profesor, te procjenjuje kako je globalna proizvodnja hrane unutar zadnjih 40 godina porasla 145 posto, dok je afrička pala 10 posto od 1960. godine, što pripisuje slabim investiranjima u tu privrednu granu, navodi BBC.
U knjizi 'Nova žetva', poziva se na ekspanziju osnovne infrastrukture, uključujući nove ceste, sustava navodnjavanja. 'možeš modernizirati poljoprivredu na nekom području, samo gradeći nove ceste, tako da možeš dostavljati sjeme i prevoziti gotove proizvode', navodi se u knjizi.

Genetski modificirana hrana

Izrazito bitnim u cijelom procesu modernizacije, navodi se razvoj genetski modificirane hrane, koja bi trebala odigrati veliku ulogu u poboljšanju afričke poljoprivrede. Sa modificiranim pamukom i kukuruzom, koji se već uzgajaju na afričkom kontinentu, napravljen je dobar početak i poticaj za još takvih investicija. 'Morate biti sposobni umnožavati ove nove proizvode i adaptirati ih na lokalne uvjete… i to će onda natjerati mnoge afričke zemlje da razmisle o novim tehnikama modificiranja', zaključio je Juma.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju