Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključ je u poljoprivredi

Afrika može sama sebe 'prehraniti' uz pomoć GMO hrane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obnova i poboljšanja infrastrukture, mehanizacija i genetski modificirani usjevi, mogli bi značajno povećati i poboljšati proizvodnju, tvrdi Juma. Ovo stajalište, danas će se prezentirati afričkim vođama na informativnom summitu u Tanzaniji, gdje se sastaju predsjednici Tanzanije, Kenije, Ugande, Ruande i Burundije, kako raspravljali o afričkoj hrani, sigurnosnim pitanjima, te klimatskim promjenama.

'Nova žetva', naziv je nove knjige koja govori o tome kako bi Afrika mogla sama sebe prehraniti i prije izmjene jedne generacije, te postati važni izvoznik, kada je poljoprivreda u pitanju. Autor knjige je Calestous Juma, inače redoviti profesor na Harvardu.

Pročitajte i ovo Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru Slika nije dostupna ZAPADNA AFRIKA Rat u Ukrajini dodatno uzima svoj danak: 27 milijuna ljudi suočeno s najgorom nestašicom hrane u povijesti

>> 'Zdravlje, HIV i ljudska prava tijesno su povezani'

>> SAD i Indija zajedno protiv gladi u Africi

Profesor Juma izjavio je uoči summitu, kako afrički vođe moraju prepoznati da su 'agrikultura i ekonomija isti pojam kada je Afrika u pitanju'. 'Odgovornost je na afričkim vođama da moderniziraju privredu, a to znači da, za početak, moraju modernizirati poljoprivredu', dodaje Juma.

Stagnacija

Globalna proizvodnja hrane je uzletjela unutar zadnjih nekoliko desetljeća, ali je stagnirala u mnogim dijelovima Afrike, unatoč činjenici da kontinent ima viška obradivih površina i radne snage, objašnjava profesor, te procjenjuje kako je globalna proizvodnja hrane unutar zadnjih 40 godina porasla 145 posto, dok je afrička pala 10 posto od 1960. godine, što pripisuje slabim investiranjima u tu privrednu granu, navodi BBC.
U knjizi 'Nova žetva', poziva se na ekspanziju osnovne infrastrukture, uključujući nove ceste, sustava navodnjavanja. 'možeš modernizirati poljoprivredu na nekom području, samo gradeći nove ceste, tako da možeš dostavljati sjeme i prevoziti gotove proizvode', navodi se u knjizi.

Genetski modificirana hrana

Izrazito bitnim u cijelom procesu modernizacije, navodi se razvoj genetski modificirane hrane, koja bi trebala odigrati veliku ulogu u poboljšanju afričke poljoprivrede. Sa modificiranim pamukom i kukuruzom, koji se već uzgajaju na afričkom kontinentu, napravljen je dobar početak i poticaj za još takvih investicija. 'Morate biti sposobni umnožavati ove nove proizvode i adaptirati ih na lokalne uvjete… i to će onda natjerati mnoge afričke zemlje da razmisle o novim tehnikama modificiranja', zaključio je Juma.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene