Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ophodnju policijske postrojbe za borbu protiv droge napali su u petak talibani na jugozapadu Afganistana, nakon čega je došlo do pucnjave u kojoj je smrtno stradalo dvanaest osoba, među kojima dvojica policajaca i desetorica napadača, izvijestio je guverner pokrajine Nimroz.


Usto, voditelj programa za pomirbu s talibanima ustrijeljen je u petak u pokrajini Kandahar, doznaje se od službenog izvora.
Policajci su se vraćali sa zadatka tijekom kojega su trebali uništiti polja maka iz kojeg se proizvodi opijum, u svoju policijsku postaju u pokrajini Nimroz, kada su ih talibani napali, izjavio je guverner Ghulam Dastageer Azad.

Vezani članci Bombaški napad u Afganistanu - 1 Krvavi napad na liječnike: Petero poginulih u Afganistanu u eksploziji podmetnute bombe Napad u Kabulu (Foto: AFP) - 7 Bombaš samoubojica raznio se ispred centra za registraciju birača, poginulo 48 osoba

"Desetorica talibana i dvojica policajaca ubijeni su u pucnjavi koja je trajala dva sata. Dvojica talibana su uhićena", rekao je guverner, dodajući da su dvojica policajaca i nekoliko talibana ranjeni.

Prema Ujedinjenim narodima, kultura opijuma je raširena u pokrajini Khashrod. Ove godine se čak očekuje prilično povećanje proizvodnje.

Afganistan proizvodi više od 90 posto svjetskog opijuma iz kojeg se dobiva heroin. Taj sektor donosi zaradu od 4 milijarde dolara na godinu, od čega dio ide na financiranje pobune talibana.